Невинаги статистическите показатели са определящи за представянето на двама тенисисти в даден двубой и най-големият пример за това е финалът на Уимбълдън този сезон между Новак Джокович и Роджър Федерер. Днес обаче швейцарецът претърпя поражение от Григор Димитров на четвъртфиналите на US Open, а с оглед и на играта, и на статистиката, можем да направим заключение, че първата ни ракета надиграе петкратния шампион в Ню Йорк.

Приказното участие на топ тенисиста ни на US Open продължава с дебютен полуфинал. Григор  спечели драматичния петсетов сблъсък с 3-6 6-4 3-6 6-4 6-2, за да запише една от най-големите победи в кариерата си.

Досега в седемте си сблъсъка срещу носителя на 20 титли от Големия шлем Григор бе печелил само два сета, като и двата дойдоха на австралийското турне през 2016 г. Днес обаче  най-добрият ни тенисист показа постоянство, добра психика и много високо ниво на тенис, за да навакса на два пъти изоставане от сет срещу петкратния шампион.

Един от ключовите фактори за знаменитата победа на бившия №3 е ефективността при началния удар. Григор вкара 90 от общо 130 първи сервиса в игра днес (69%), а успеваемостта на Маестрото бе 61%. И двамата спечелиха по 74% от точките в тези случаи, а на втори начален удар българинът отново е с предимство – 53% спечелени разигравания срещу 50% за 38-годишния тенисист.

И двамата реализираха по шест аса, а седемте двойни грешки на Димитров срещу само едната за Федерер не се оказаха фактор за изхода на двубоя.

Григор спечели 33% от точките за пробив, до които стигна в мача – 5 от 15. В същото време швейцарецът се справи в 4 от 14 случая, или 29%. Българинът спечели 35% от разиграванията, когато посрещаше, срещу 32% за петкратния шампион в турнира.

Може би най-важни се оказаха 60-те непредизвикани грешки на Роджър, докато Григор допусна 41. Маестрото беше по-продуктивен с 40 уинъра срещу 35 завършващи удара за съперника, което обаче бе компенсирано от неточностите в играта му, особено в петата част.

Общо Димитров спечели с четири точки повече от своя опонент – 139 на 135.