Отборът на България за ATP Cup вече постигна две победи в група С в Сидни, надделявайки с 2-1 над Великобритания и над Молдова. За състава ни предстои последен мач в тази фаза срещу Белгия, който ще започне в 08:30 ч. българско време във вторник (7 януари). Белгийците и британците са с актив от победа и загуба, а молдовците имат две поражения, което прави групата много оспорвана.

Какво трябва да се случи, за да може Григор Димитров и компания да спечелят своята група?

За целта съставът ни трябва да се наложи над Белгия без значение от резултата и, независимо какво ще се случи в срещата Молдова-Великобритания, българите ще отидат на четвъртфинал срещу Австралия.

Таблица: Дядо Кольо, форум на „ТенисКафе“

Григор Димитров и съотборниците му могат да излязат във фазата на елиминациите и като един от най-добрите втори тимове в целия турнир, така че загуба от Белгия няма задължително да ни елиминира от надпреварата.

Ако загубим с 1-2 от Давид Гофен и компания, а Великобритания победи Молдова с 2-1 или претърпи поражение, България ще заеме второ място в група С.

Ако обаче загубим от Белгия с 1-2 и Великобритания постигне чист успех над молдовците, то класирането ще изглежда по следния начин: 1. Великобритания, 2. Белгия, 3. България, 4. Молдова.

Това е така, тъй като първо се гледат броя победи, след това от значение влизат броя спечелени мачове в съответните серии, следващите компоненти са сетове и геймове. Ако всички тези показатели на два или повече тима са абсолютно равни, то тогава от значение са преките двубои помежду им.

Има още един сценарий, в който България със сигурност би отпаднала от турнира. Това ще се случи, ако загубим от Белгия с 0-3, а Великобритания победи Молдова.

Ако претърпим поражение от белгийците с 0-3, а Молдова надиграе британците, то България ще завърши на второ място в групата.

Важно е да се уточни, че второто място не носи директно класиране на четвъртфинал. В тази фаза играят само най-добрите втори тимове, а ето как изглежда към момента подреждането на вторите отбори във всички потоци (втората секция от таблицата):

България и Белгия се изправят един срещу друг в нощната сесия в Сидни на 7 януари, като сблъсъците започват в 08:30 ч. българско време във вторник. Първи на корта излизат двете ракети на страните – Стив Дарси и Димитър Кузманов, а след това играещият ни капитан Григор Димитров ще се изправи срещу Давид Гофен. Следва мач на двойки, като към момента не е ясно кой ще играе при тандемите.

По-рано през деня ще се играе серията между Великобритания и Молдова от нашата група.

Ken Rosewall Arena (започват в 08:30 ч.):
1. Стив Дарси – Димитър Кузманов
2. Давид Гофен – Григор Димитров
3. мач на двойки (ще се реши)

TennisKafe.com