Американският президент Джо Байдън може да позволи на Новак Джокович да участва на US open от 29 август и вече е под натиск да го направи.

Сърбинът не е ваксиниран срещу COVID-19, но въпреки това има как да заобиколи изискването за зелен сертификат, за да пристигне в САЩ.

Идеята тръгна от американския сенатор Дрю Спрингър, който отправи следния призив към президента Джо Байдън в Twitter: "Байдън забранява на Новак Джокович да влезе в САЩ, за да играе на US Open, но същевременно позволява милиони неваксинирани нелегални имигранти да пресичат границата. Хей, Джо, какво е още един неваксиниран човек?!?!"

Последва инициатива на американската компания "Спортс мениджмънт", която призова Байдън да използва специална президентска прокламация с цел да "защити интерес на САЩ".

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

"Продължаваме най-важния разговор и консултация с републиканската конгресменка Клаудия Тени и нейния екип, които положиха големи усилия да се свържат с президента Байдън и да предложат възможен курс на действие в Конгреса. Членът на нашата организация SAVA, адвокатът Борко Комненович, който наблюдава възможните правни параметри, помага за това. Би било важно да има съгласие от двете страни по този въпрос", каза д-р Олга Равази от Сръбско-американския алианс.

"US Open е най-големият турнир в света и няма да е същият без Новак Джокович. Имайки предвид финансовата криза и всичко случващо се по света, Америка не трябва да допусна турнирът да не се проведе в пълния си блякък", гласи част от писмото към Байдън.

Фенове на Джокович в САЩ също настояха Байдън да направи всичко възможно да видят сърбина на US Open.

Преди дни едно от най-популярните лица в „Туитър“ Ави Йемини също наля масло в огъня и попита "Кой е по-опасен за американците? Здравият и неваксиниран Джокович или болният от коронавирус Байдън, който си сваля маската, за да кашля и да разпространява заразата?"