Григор Димитров отпадна от Мастърса в Маями, след като беше елиминиран от Кей Нишикори - загуба с 6:7(1), 5:7. Така българинът продължава без успех срещу японеца, който го надви и миналата година в първия мач помежду им - 6:3, 6:4 в Китай.

Успехът в Маями беше юбилейна победа №150 на АТР тура за 24-годишния японец, който в същото време попречи на Григор Димитров да запише стотната си победа. Първата ни ракета остава с 99 спечелени мача до момента. 

Българинът и японецът предложиха интригуващ сблъсък, в който преобладаваха мощните сервиси и купищата уинъри. Гришо като че ли беше пречупен от комшарния тайбрек на първия сет, в който Нишикори го разби с категоричното 7:1. При българина личеше и липса на концентрация в края на втория сет, където беше пробит, след като водеше с 40:0 и в крайна сметка 177-сантиметровият японец ликува, продължавайки напред в Маями. Нишикори очаква среща с победителя от двубоя между Андреас Сепи и Давид Ферер.

Гришо пък привлече вниманието по време на мача с японеца с човешката си постъпка, помагайки на едно от момичетата, гонещи топките, на което му беше прилошало. Българинът заряза двубоя и се притече на помощ на детето, за което беше бурно аплодиран от публиката.

Въпреки отпадането от Нишикори, благодарение на победата си над Алберт Монтанес във втори кръг хасковлията успя да защити спечелените през миналия сезон 45 точки в Маями и да си осигури запазване на 16-ата позиция в световната ранглиста. Нашето момче дори има възможност да се изкачи до 15-ата позиция, но това зависи от представянето на други тенисисти.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - КЕЙ НИШИКОРИ 6:7(1), 5:7

ПЪРВИ СЕТ
Гришо стартира отлично и набързо гейма с първия си ас в мача - 1:0. Японецът отвърна на българина и също взе сервирането си. Нишикори направи два аса, блесна и с ефектна атака от форхенд и завърши гейма с нов мощен сервис - 1:1. След това българинът поведе с 2:1, като и той приключи гейма с мощен ас - негов трети от началото на двубоя.

Последваха няколко добри атака на Нишикори, които бяха печеливши и четвъртият гейм приключи с нов уинър в сметката на японеца - 2:2. След това Гришо не остави шанс на съперника и след същинска бомбардировка поведе с 3:2. В шестият имаше щастлива намеса на мрежата, която позволи на Григор да стигне до 30:30 в подаването на противника, но пък два поредни отлично изпълнени сервиса на Нишикори му донесоха успеха в гейма - 3:3.

След това българинът направи две поредни грешки от форхенд, което доведе до изоставането му с 0:30. Григор успя да изравни, но последва трета грешка от форхенд, дошла след отличен ретур на Нишикори. Първият сервис на Димитров не влезе, но вторият също бе повече от добър, а в последвалото разиграване японецът пропиля шанса си след непредизвикана грешка. Последваха нови две точки в сметката на Григор и той поведе с 4:3. След това Нишикори отново беше убедителен в подаването си и резултатът стана 4:4. Григор отвърна с вихрени атаки от форхенд и бекхенд и благодарение на мощните си сервиси дръпна с 5:4. Японецът пак изравни - 5:5, въпреки че българинът го подложи на напрежение. Резултатът в десетия гейм беше 30:30, но в крайна сметка Нишикори взе подаването си. Това като че ли ядоса хасковлията, който отново разстреля от сервис съперника си и поведе с 6:5, карайки японеца да сервира за оставане в сета.

Геймът започна с две непредизвикани грешки от ракетата на Димитров, последва щастлива намеса на мрежата в полза на българина, а след това дойде ред на нова непредизвикана грешка, този път на Нишикори. Форхенд в мрежата на японеца означаваше първа точка за пробив в мача, имаща цената на сетбол, но пък тя бе спасена геройски с ас. Последва нов такъв на японеца, но пък непредизвикана грешка доведе до нов дюс. Геймът свърши с бекхенд ретур, излязал метри в аут, което прати сета в тайбрек. В него за съжаление Григор игра много слабо, направи двойна грешка, след което загуби двата сервиса на Нишикори. Последва нова двойна грешка и удар в аут, след който японецът поведе с 6:0, а малко след това и спечели първия сет след 7:1 в тайбрека.


0.000000000_gri6o_ni6ikori_1.jpg


ВТОРИ СЕТ
Кей Нишикори продължи с отличното сервиране и в началото на втория сет - 1:0. Гришо също спечели без проблем подаването си, а единствената спечелена точка на японеца дойде след двойна грешка на българина - 1:1. По време на третия гейм на втория сет Григор предизвика аплодисментите на публиката, след като заряза мача, за да окаже помощ на едно от момичетата, гонещо топките, на което му прилоша. При подновяването на играта българинът притисна противника и след серия от атрактивни отигравания достигна до дюс. 177-сантиметровият японец обаче се справи със задачата и не допусна изненада - 1:2.

После Григор изоставаше с 0:30 и нямаше право на грешка. За щастие първият му сервис се завърна, агресията в играта му отново носеше успехи и достигна до геймбол, но пък точно тогава направи двойна грешка. Тя бе поправена след мощен ас, а грешка на Нишикори доведе до 2:2. Следващият гейм беше изпълнен с грешки от страна и на двамата, като японецът все пак успя да спечели подаването си - 2:3. В следващият гейм Григор не беше много убедителен, дори се стигна до дюс, но хасковлията намери начин да спечели подаването си и да не допусне пробив от началото на мача - 3:3.

Двамата продължиха да печелят своите сервис геймове, макар и трудно и при 4:5 Григор трябваше да се бори за оставане в мача. Съдийска грешка вбеси българина, но той успя да запази хладнокръвие и подкрепян мощно от трибуните взе така важния гейм за 5:5.

0.0000000_gri.jpg

При 6:5 за японеца Гришо поведе с 40:0 в своя сервис и по всичко изглеждаше, че предстои втори тайбрек в двубоя. Хасковлията обаче направи няколко поредни грешки и след като се стигна до четири поредни точки за Нишикори и мачбол, Григор прати топката далеч в аут и така в крайна сметка загуби мача и отпадна от турнира в Маями.


0.000000000_gri6o_ni6ikori_2.jpg