Полуфиналният мач на „Ролан Гарос“ между Каспер Рууд и Марин Чилич беше прекъснат за кратко от появила се на корта млада жена, която се завърза за мрежата. Двамата тенисисти бяха шокирани от нейните действия и прибрани в съблекалните от стюардите. По-късно стана ясно, че това е екоактивистка, а нейното име е Ализе. Беше обяснено значението на надписа „Имаме оставащи 1028 дни“, който беше на предната част на нейната фланелка.

"Младата жена с френска националност е влязла в комплекса с валиден билет в началото на деня. Природозащитничката е използвала тел и лепило, за да се прикрепи към мрежата. Тя е предадена на полицията", обявиха от Френската тенис федерация.

22-годишната Ализе е част от групата природозащитници „Derniere Renovation“, която иска да насочи вниманието към климатичната криза. Според един от докладите на ООН най-късно до 2025 г. въглеродните емисии по света трябва да стигнат своя пик, преди да започнат да намаляват, ако човечеството иска да удържи покачването на температурата до 2 градуса. Според същия доклад след това емисиите трябва да бъдат ограничени с поне 25 процента до 2030 г.

"Годината е 2022, време е да погледнем реалността в очите. Политиците ни водят към свят, в който „Ролан Гарос“ няма да може повече да съществува. Днес нахлух на корта, защото не мога повече да си позволя риска да не правя нищо, когато сме изправени пред климатична криза", написаха от „Derniere Renovation“ от името на Ализе.

„1028 са оставащите дни, в които да определим бъдещето на човечеството. Това са по-малко от три години. Броенето започна на 28 март 2022 г., което беше краят на ултиматумът, поставен от нашата организация на правителството и датата, в която влязохме в гражданска съпротива. Франция е наказвана от собствените си съдилища за липса на активност срещу климатичните промени. Бъдещето на нашата държава буквално е разрушено. Всяка пропусната възможност означава гибел“, пише още в официалното обръщение.