Цветана Пиронкова ще стартира участието си на Аустрелиън Оупън срещу испанката Силвия Солер Еспиноса. Докато очаква започването на финала си с Анджелика Кербер в Сидни, пловдивчанката научи съперничката си за първия за годината турнир от Големия шлем, който стартира на 13 януари в Мелбърн.

Еспиноса е №79 в световната ранглиста, а Откритото първенство на Австралия по тенис не е най-силният й турнир и от общо пет участия има една-единствена победа в квалификациите, като се намира в серия от пет поредни загуби. Цвети от своя страна шест пъти е преминавала първи кръг, а в преките двубои води с 2:1 успеха на Еспиноса.

Българката надви испанката на "Алианц Къп" през 2008 година, когато надделя със 7:6(5), 4:6, 6:1, както и на US Open през 2012-а след 6:1, 6:7(3), 6:3. Първата съперничка на Цвети на Аустрелиън Оупън пък я победи през 2010 г. на клея в Барселона - 6:4, 6:2.

При победа над испанката в Мелбърн, най-добрата ни тенисистка може да излезе във втори кръг срещу представителката на домакините Саманта Стосър, която започва в първи кръг срещу чехкинята Клара Закопалова.

Пиронкова се намира в най-горната част на схемата, където е и водачката Серина Уилямс, която ще стартира с мач срещу младата австралийка Ашли Барти. Първата поставена, която българката може да срещне, е Даниела Хантухова, евентуално в трети кръг.