Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Финалът при жените на US Open между Серина Уилямс и Наоми Осака се запомни с голяма скандал. 20-годишната японка триумфира със 6:2, 6:4 за пръв път в турнир от Големия шлем. Знаменитата американка пък получи две наказания, както и глоба от общо 17 000 долара.

Серина влезе в жесток спор със съдията и си позволи да го обижда. Американката бе бясна заради наказанията, които ѝ наложи реферът. А той направи това заради получени указания от треньора Патрик Муратоглу.

Часове след края на срещата специалисти не спират да обсъждат случилото се и как се е стигнало до него. Истината е, че правилата за указания от треньорите по време на мачове при мъжете и жени са много различни. 

В мъжкия тенис законите са ясни - треньорите нямат право да дават абсолютно никакви указания на своите тенисисти по време на мачове. Това е валидно независимо дали става дума за двубои от Чалъндж турнири, от АТП турнири или от турнири от Големия шлем.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Докато при жените правилата са доста различни. Треньорите могат да дават указания на състезателките си по време на мачове. Но... Това е забранено единствено в двубои от турнири на Големия шлем. Какъвто е US Open, където се заформи скандалът със Серина Уилямс.

Голяма част от специалистите се обединиха в мнението, че правилата за мъжете и жените трябва да бъдат еднакви. Което ще означава, че вече указания на женски мачове не трябва да се дават и на двубои от WTA турнири, което досега беше разрешено. Водещите имена в този спорт признаха, че може да се случи объркване сред състезатели и треньори именно заради това, че през по-голямата част от сезона случаи като този със Серина Уилямс и получените указания от Муратоглу са разрешени. 

Дискусиите тепърва ще продължат, но все повече хора са на мнение, че трябва да има промяна в правилата на женския тенис относно съветите от треньорите по време на мачове.