Германецът Александър Зверев срази миналогодишниа шампион Даниил Медвевдев с 6:4, 6:4 на финала на последния турнир на АТР за 2021 година и за втори път в кариерата си след 2018 година печели надпреварата на най-добрите осем.

Зверев показа здрави нерви и отлична игра, а двубоят продължи 1 час и 16 минути. Той проби на два пъти съперника си в хода на мача и заслужено триумфира с трофея.

Любопитното е, че двамата се срещанаха и в груповата фаза, като тогава драматично в три сета руснакът постигна успех над противника си, а сега ролите се размениха, което за последно се е случвало през 2015 година. Тогава Роджър Федерер побеждава Джокович в групите, но после в битката за отличието сърбинът е по-добрият. Именно тогава е и последният триумф на Джокович, чиято серия от 15 поредни победи във Финалите на АТР можеше да бъде застрашена точно от Медведев, но руснакът бе спрян на 9 последователни успеха.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Зверев завършва годината и с най-много брой спечелени мачове - 59 (15 загуби), а световният номер 2 остава със съотношение 58:13. Медведев имаше четири поредни победи на сметката си над германеца - на финала на "Мастърс"-а в Париж през 2020-а, на Купата на АТР, отново на "Мастърс"-а в Париж този сезон и в групите на финалния турнир в Торино.

За първи път от 2005 година двама тенисисти под 26-годишна възраст си оспорваха трофея, като тогава Давид Налбандян леко изненадващо в пет сета побеждава Федерер, който малко по-рано е спечелил US Open.

Зверев е едва четвъртият тенисист в историята, който побеждава световния номер 1 и 2 на полуфинала и финала на Финалите на АТР - другите са Иван Лендъл през 1982-ра, Стефан Едберг през 1989-а и Андре Агаси през 1990-а. При предишния си триумф през 2018-а пък 24-годишният германец елиминира в последните две фази Федерер (номер 3) и Джокович (номер 1).