По време на тържественото откриване на 21-ите зимни олимпийски игри президентът на МОК Жак Рох изрази своите съболезнования за смъртта на грузинския състезател. Както е известно, снощи 21-годишният Нодар Кумариташвили загина след ужасяващ инцидент по време на тренировката на улей за шейни, където провеждаше тренировка.

"Съжалявам, за мен е трудно да запазя самообладание. Това е един много тъжен ден. Един млад човек загуби живота си, преследвайки мечтата си. Нямам думи да опиша как се чувствам. Той тренираше, подготвяше се и се случи този нещастен инцидент. Проведох телефонни разговори със семейството на момчето, както и с президента на Грузия. Правим всички възможни действия, за да изразим своите съчувствия", заяви натъженият от трагедията Жак Рох.

Белгиецът благодари на страната-домакин Канада за гостоприемството.

"Отново сме в Канада - за трети път в историята на олимпийските игри. След Монреал и Калгари дойде ред и на западното крайбрежие да приеме Игрите. Благодаря на Канада за предаността към олимпийските идеи, на властите на страната и провинция Британска Колумбия, на четирите коренни народа, на приятелите в олимпийския комитет на Ванкувър, които 7 години се подготвяха за това, както и на хилядите доброволци и техния ентусиазъм", каза Жак Рох.

"Днес олимпийските игри са повече от спортно състезание. Нашият свят се нуждае от мир, братство, търпимост. Нека тази олимпиада се проведе в мир и дух на справедлива борба", каза още президентът на МОК. /БЛИЦ