С бляскаво шоу във Ванкувър бе даден старт на 21-ите зимни олимпийски игри. Модерният стадион "Би Си Плейс" бе изпълнен от малко повече от 60 хиляди зрители, които видяха на живо внасянето и запалването на олимпийския огън, който ще гори през следващите 17 дни. Любопитното бе, че запърви път в историята подобно събитие се провежда на закрито.

Символът на Игрите не бе запален от един човек, а от четирима канадски шампиони - кънкобегачката Катриона Льо Мей-Доан, баскетболистът Стив Неш, скиорката Нанси Грийн и легендарният хокеист Уейн Грецки. Сред факлоносците бе и параолимпиецът Рик Хансен, който пръв внесе огъня в стадиона.

Олимпиадата откри 27-ият генерален губернатор на Канада - Микаел Жан. При дефилирането на нациите българският тим бе предвождан от знаменосеца ни Александра Жекова, която заедно с още 18 наши олимпийци ще ни представя на Игрите. Делегацията ни се появи под светлините на прожекторите в уникалното съоръжение във Ванкувър веднага след тази на Бразилия. Сред почетните гости на церемонията по откриването бе и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, а ръководител на делегацията ни е председателят на БОК Стефка Костадинова.

Церемонията започна в 4:00 часа българско време и продължи над 3 часа. Малко преди заключителната част бе отдаден почит на загиналия снощи в улея за шейни грузински състезател Нодар Кумариташвили. Общо 2638 атлети от 91 държави ще вземат участие в 15 спорта, а България ще бъде представена от 19 състезателя. /БЛИЦ