Легендата на Левски Христо Йовов говори пред ПИК ТВ преди дербито на 30-я кръг на "А" група срещу Лудогорец. Мачът е в събота от 20:00 часа на стадион „Георги Аспарухов“. Бижутера се надява любимият му син отбор да победи и да зарадва феновете по трибуните. С мача между двата тима ще бъде открит и дългоочакваният Сектор „А“. Специално място в него има и за Христо Йовов, който благодари на ръководството на клуба, че са се сетили, но същевременно разкритикува управата на „сините“ за липсата на крайно решение относно проблемите на клуба и колебливото представяне на отбора.

- Предстои мач на Левски срещу Лудогорец. Нова трибуна, важен мач. Ще бъдеш ли на Герена?
- Специално за този мач смятам да отида. Така да сверим часовниците, все пак Лудогорец показаха една добра и постоянна игра. Левски – колеблив, но се надявам, че ще ни зарадват. Малко съм скептично настроен, с оглед на това, което показват двата отбора.

- Как смяташ, трябва ли да остане Стойчо Стоев?
- Да уточним нещо, защото през годините всеки се сърди за нещо. Това, което ще кажа или го казвам, го казвам специално за доброто на Левски. Не искам да обидя никого като ръководител, всички са ми приятели, повечето, които работят там – нямам нищо против тях. Но да започнем от въпроса за треньора. Мисля, че стана година и половина за треньора. Даже и повече. Смятам, че това е един добър период за един треньор да наложи своя стил. Да наложи своя начин на работа. Това което виждаме е колебливо и със сигурност трябва да се търси някаква отговорност. Имаме спортен директор и УС, които да решат  дали това е достатъчно като време, дали самия треньор е показал потенциал, има ли отбора облик, за да продължи да работи в тази посока. Това е един пъзел, който трябва да се сглоби и да се излезе с решение и да бъде представено пред нас феновете. Да има прозрачност, за да няма коментари.

„Другото, което смятам, че е проблем е Управителния съвет, който се събира всяка седмица. Всяка седмица се дава някакво мнение, излизат някакви хора и коментират. Смятам, че УС трябва да бъде по-продуктивен, от гледна точка на това да се събира 2 или 3 пъти в годината да излиза с някакво становище и да приключат нещата. Ние всяка седмица така слушаме някакви становища, как се карат някакви  хора в клуба, които в интерес на истината трябва да защитават едно и също име, стратегия и програма. В същото време гледаме как се карат помежду си и си разменят реплики по медиите, което за мен е неправилно. Но това са неща, които са правилни, пък само аз смятам обратното...“

- Това различие в мненията по-скоро вреди или може да помогне на Левски?
- За да има демокрация, трябва да има опозиция. В крайна сметка, ако в някоя насока няма опозиция - или всичко е прекрасно, или нещо не е наред. С оглед на представянето сега, не е най-прекрасно. Може и по-добре. Така, че със сигурност нещо не е както трябва.

- Кое ти харесва в Левски?
- Това, че има финансова стабилност. Казвал съм, че за да има резултати и да се търси отговорност трябва да има финансова стабилност. От първия до последния човек в клуба. Когато има финансова стабилност и масажистите могат да си вършат работата и чистачаката. То е като една фирма. Левски е една фирма, която просто се занимава с по-друга дейност и има повече хора и очи върху нея. Футболистите, когато са задоволени единствено и изцяло мислят за работата си. Треньорът няма проблеми. Аз имах честта да работя по едно време, когато нещата не бяха никак розови. Изгубих много време да обяснявам, че няма пари. Сега е добре, новите собственици успяха да осигурят финансова стабилност.

Още за най-емоционалния мач на Левски за Христо Йовов като фен и неговия поглед към победата на ЦСКА срещу Берое в Стара Загора (0:2) в първия полуфинален мач за Купата на България и още за любимия му Левски и детско-юношеската школа – уволнението на Владко Шаламанов и прогноза за Левски-Лудогорец, вижте в прикачения видео материал.

- Откъде ще гледаш мача?
- Получих обаждане, че ветерани които имат над определен брой голове за Левски, получават безплатни карти. Адмирации за ръководството, че се сещат за тези хора. Нямам представа колко са. Обади ми се някакъв човек и ми каза, че ще ми извадят карта. Със сигурност ще си купя и билет, за да помогна на клуба. Но, нямам представа къде ще се намираме, къде ще бъдем настанени, за да знам от къде ще  гледам мача. Със сигурност от новата трибуна навсякъде ще се вижда добре.

- Прогноза?
- Иска ми се да победим!
Ивка ДИМИТРОВА/ПИК ТВ