Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Драгутин Балтич даде първата си пресконференция след старта на подготовката за Европейското първенство. Словенецът говори във Варна, където момичетата тренират и ще играят контроли с Украйна и Турция. Балтич. Това е първата пресконференция на специалиста след упорито мълчание в последния повече от един месец, в който се разрази уникален скандал в тима. От състава бяха отстранени три от лидерките и най-опитни състезателки – Ева Янева, Диана Ненова и Мария Филипова. Заваляха нападки и обвинения, а момичетата споделиха, че Балтич не може да ги мотивира, а освен това друг взима решенията вместо него.

„Мария Филипова и Дияна Ненова не бяха извикани за втория дял на подготовката. Стигнахме до този извод на база резултатите им от последните години. Имаме млади състезателки на този пост и решихме да им дадем път да участват на тях. Ева Янева като капитан на националния отбор беше повикана и не се яви на сбора. Не е питала нито мен, нито мениджъра, нито федерацията. Писаха, че е освободена до 5-и, но това не отговаря на истината. Никоя състезателка не може да прави това, което направи тя. Дали е Янева или Цветелина Николова. Всички са еднакви и трябва да спазват правилата. Трудно е да се каже дали са бойкотирали мача с Турция на финалната четворка, но през цялата подготовка и до Европейската лига всичко беше нормално. Факт е, че срещу Турция всички бяха под нивото си. В другия мач с Чехия играха съвсем нормално, това, което се очаква от тях. Няма никакъв шанс някоя от трите да се върне за европейското първенство”, каза Балтич.

“Федерацията не се меси в работата ми с отбора. Имам договор, в който пише, че цялата власт е при мен. Федерацията не се меси въобще. Имаше напрежение, но в последните 20 дни отбора функционира съвсем нормално. Сега вече може да говорим за отбор и девиза е „Един за всички, всички за един”, каза още Балтич.

Специалистът официално обяви, че капитан на националния отбор ще бъде Страшимира Филипова, след освобождаването на Ева Янева от състава.

Относно договорите между състезателките и федерацията и отношенията с медиите на волейболистките Балтич заяви: „Договорите на жените са предложени от федерацията и уреждат отношенията в и извън отбора. Няма забрана за даване интервюта, но нямат право да изказват мнение за треньора, федерацията и колежките си. Много се преекспонираха забраните. Лагерите са тежки и не може постоянно да дават интервюта”./БЛИЦ