ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Националният отбор на България по волейбол записа трета победа в група “А” от Световната лига. "Лъвовете" биха Аржентина с 3:0 (25:18, 25:21, 25:16) пред препълнените трибуни в зала “Арена Армеец”.

Треньорът на Аржентина Хавиер Вебер доведе в България най-добрите си състезатели с изключение на звездата Факундо Конте, който е опериран и ще отсъства близо три месеца. За разлика от България, Аржентина изигра вече 5 двубоя от групата и записа 4 загуби и един успех, който бе над САЩ с 3:1 гейма.

"Лъвовете" държаха инициативата през цялата първа част. Най-тежък беше вторият гейм, в който гостите водеха дълго време. Накрая обаче нашите намериха сили да изравнят и да обърнат резултата. В третия гейм на игрището имаше само един отбор - българският, а превъзходството ни беше пълно.

Вдъхновени от фантастичната публика момчетата на Камило Плачи набързо поведоха със 7:1 след две силни атаки на Тодор Алексиев и една негова резултатна блокада. Отлично на сервис се справи Тодор Скримов. Чак тогава гостите се съвзеха от първоначалния шок и върнаха три точки. Първото техническо прекъсване дойде при 8:4 за България. Нов срив поседва в аржентинския отбор, от който се възползваха нашите. Виктор Йосифов застана на сервис и дръпнахме с 10:4. Отличната игра на блокада на Алексиев и Светослав Гоцев, а младокът с единичен блок сам направи 15:7. Технично отиграване на Перейра и ас на Лучано де Чеко намалиха преднината на българите. Важно отиграване на Цветан Соколов обаче направи резултат 20:15, а до края на частта нашите не пропиляха комфортния аванс и спечелиха гейма с 25:18.

Аржентинците започнаха по-силно втората част и водеха дълго време. "Лъвовете" успяха да изравнят за 8:8, но радостта ни се оказа кратка. Гостите отново дръпнаха - 10:8 и 12:9. Тази преднина от 3 точки се оказа трудно преодолима, а тя и нарасна на 4 след 2 неуспешни атаки на Соколов - 12:16. Виктор Йосифов и Алексиев се разиграха, като Тошко заби през аржентинската блоказа за 17:18. Гоцев с нова решителна намеса на блок пък изравни - 18:18. Валентин Братоев реализира за 20:19 при една нова критична ситуация. Отново Гоцев надхитри посрещането на гостите и оттам до края на часта не допуснахме срив. България затвори гейма с 25:21.

В третата част българите установиха тотално надмощие. Още в първите минути те дръпнаха със солидна преднина и не оставиха съмнение в по-високата си класа. Последната точка в мача заби най-голямата ни звезда Цветан Соколов за 25:16.

Цецо стана и топ реализатор в срещата с 20 точки. 17 от тях дойдоха след атаки, 2 след успешни блокади и 1 директно от начален удар. Капитанът Тодор Алексиев също допринесе значително за страхотната победа и завърши с 10 точки. Благодарение на великолепната работа на разпределител номер 1 на Олимпиадата Георги Братоев, центърът Виктор Йосифов и Светослав Гоцев добавиха по 8 точки. Тодор Скримов игра само в първите два гейма и се отчете с 3 точки, а 4 записа Валентин Братоев, който се появи на полето за малко във втория и през целия трети сет. Либерото Теодор Салпаров също се представи страхотно и допринесе за стабилността в защита. Основният ни коз беше блокадата - спечелихме цели 16 точки по този начин, а в същото време позволихме на Аржентина да вземе само 3 точки с блок. Най-резултатен на блокада беше Гоцев, който записа 5 от точките си по този начин, Алексиев и Йосифов направиха по 3, а Скримов и Соколов блокираха успешно по 2 пъти. Жоро Братоев също записа 1 от 2-те си точки на блокада, като другата беше от сервис.

Нашите преди две седмици постигнаха две победи като гости над силния тим на Франция в първите мачове и след този нов успех срещу традиционно неудобен за нас съперник дадоха сериозна заявка за първото място в групата. Аржентинците приеха спокойно поражението, тъй като са домакини в Мар Дел Плата и се класират за финалите по право.



БЪЛГАРИЯ - АРЖЕНТИНА 2:0 гейма (25:18, 25:21, 25:16)
Bulgaria_l.jpg
България: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Стоян Самунев - Теодор Салпаров-либеро Резерви: Добромир Димитров, Николай Учиков, Валентин Братоев, Мирослав Градинаров, Светослав Гоцев
Селекционер: Камило Плачи

 1_4.jpg
Аржентина:
Лучано де Чеко, Иван Кастелани, Федерико Перейра, Пабло Бенголеа, Пабло Крер, Себастиан Соле - Алексис Гонзалес-либеро Резерви: Николас Уриарте, Бруно Романути, Родриго Кирога, Николас Бруно, Мартин Рамос
Селекционер: Хавиер Вебер.

София, зала "Арена Армеец"- 12 000