Националният отбор за мъже под 18 години допусна второ поражение на Европейското първенство, на което страната ни е домакин (10-21 юли, София и Пловдив). "Трикольорите" отстъпиха на Турция с 0:3 (18-25, 23-25, 22-25) в среща от Ден 5 на Група I в столичната зала "Левски София".

В днешният мач изпитвахме сериозни затруднения в атака (завършихме с 25%) и с неточности в начален удар (2 аса и 12 грешки). Нито един национал не завърши с двуцифрен точков актив. Силно включване от пейката направиха Ерик Георгиев и Николай Миховски, които записаха по 8 точки.

Селекционерът Десислава Величкова направи промени в стартовия състав. След доброто включване срещу Финландия от началото започна Ерик Георгиев. Либеро бе Даниел Тихолов, а останалите: Николай Николае,в Жасмин Величков, Иван Узунов, Кристиян Иванов и Константин Манолев.

Турция поведе в началото на мача с 5:3 с три свои грешки (два пъти топката излезе в аут, а един от сервисите им попадна в мрежата). Две поредни точки на Жасмин Величков и забивка на Николаев ни доближиха на 1 т. Турският състав продължи да има леко предиство и да прави грешки в нападение. Наложи се щабът ни да взима прекъсване при 9:14. След него последва продължително разиграване, в което най-сетне реализирахме хубава наша атака през центъра, завършена от Манолев. Ерик Георгиев се отчете за 11:15. В игра влязоха Димитър Добрев и Даниел Йений. Турция отново се откъсна - първо с 6 т., а малко по-късно и с 9 т. (12:21) Щабът ни взе втори таймаут, след който записахме 4 точки срещу 1 за съперника, а турският щаб поиска прекъсване на свой ред. Успяхме да намалих до 6 т., но турските национали стигнаха до геймбол. Първата възможност бе пропиляна с поредния им аут, но в следващата атака топката попадна в очертанията на нашето поле. Турция запазиха титулярния си състав през цялата първа част, въпреки 10-те грешки, които направиха. Записаха 3 точки на блокада, а ние не успяхме нито веднъж.

С топка в аут на Турция започна и втората част. В игра влязоха Узунов и Петьо Иванов. Тимът ни този път имаше по-добра концентрация и поведе в първите минути – 8:5. Серия от 3 поредни точки и южните ни съседи изравниха. Блок на 204-сантиметровият Хан и обратът беше факт – 8:9. Влязохме в ролята на догонващи и Петьо Иванов изравни за 11:11. Нова поредица от 3 точки и турските волейболисти натрупаха аванс. Хубав блок на влезлия в игра Николай Миховски ентусиазира отбор и публика за 13:15. Последва мощен блок и на Величков и се доближихме на 1 т. Блокът ни в защита заработи по-добре. Грешка на начален удар ни лиши от равенство при 15:16. Последва поредно леко откъсване на Турция, ние се върнахме при 20:21, а отново заради грешка на сервис пропуснахме да изравнив. Най-сетне и това се случи – 22:22. След наша грешка и последвал ас на Юнвер, турският тим стигна до геймбол. Първият бе отразен с отлична игра на блок на Ерик Георгиев. Но при втория нямаше как да спасим топката и частта завърши при 23:25. В този гейм подобрихме посрещането и блокадата, но не успяхме да повишим процентите си в атака.

Манолев даде старт на третия гейм, но Турция дръпна с 4:2 и той бе заменен от Никола Константинов. Разликата обаче стана 7:3, което накара нашия щаб да вземе прекъсване. Миховски се включи отлично и се доближихме над 2 т. (8-10). Топката бе пратена в аут от турците и равенство – 13:13. Не използвахме възможостта за обрат, а Величкова смени Георгиев с Деян Маринов. Ас на Николаев и изоставането ни се върна на 1 т. (16:17). Известно време удържахме това минимално изоставане, но Турция по-уверено организираше атаките си и пак се откъсна. Ние не се предадохме. Въпреки самоотвержените действия в защита, изпуснахме топката в наше поле за мачбол при 21:24. Първият бе отразен, но за съжаление не и вторият – 22:25.

Сълзи в очите се видя в очите на почти всеки от националите след последната точка. Президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев, който вчера се прибра от Румъния и днес бе в залата, за да гледа отбора, веднага слезе при тях и ги окуражи. „Нищо не е загубено, горе главите! Играйте смело в следващите мачове!", обърна се той към тях.

България е на трето място във временното класиране на Група I. Вторник (16 юли) е почивен ден в първенството. Остават ни мачове срещу първите два в класирането - Полша и Франция. В Следващия мач се изправяме срещу "петлите" в сряда, 17 юли, от 17:30 ч.