Волейболните ни националите излизат на финала на първите Европейски игри в Баку срещу Германия. Срещата е днес от 11:00 часа и ще бъде предавана с картина в БЛИЦ и по БНТ HD. Тимът ни, който е воден от Николай Желязков, успя да преодолее Полша в драматичен полуфинал с 3:2 гейма, докато Бундестима се справи с Русия с 3:1. Съперниците днес бяха в една група в първата фаза на Игрите, като тогава двубоят бе спечелен от Германия с 3:0 гейма. Това е и единствената загуба до момента за България в турнира.

Волейболният ни национален отбор достига за пръв път от 35 години до финал на голям турнир. За последно България спори за златен медал на Олимпиадата през 1980 година, когато загуби с 1:3 гейма от Русия.

България има вече един голям финал с Германия през 1970 година. Световното първенство се провежда в София и България докосва златните медали, но губи във финала след драма и обрат от тима на ГДР с 2:3 гейма. „Лъвовете“ повеждат 10:1 и 13:5 в петия сет, но не успяват да задържат преднината си и Германия печели своята първа и последна титла в историята си.

Днес "голите глави" на Николай Желязков (почти всички наши волейболисти си обръснаха главите преди полуфинала с Полша) имат шанс да постигнат нещо историческо и след 11 поредни загубени полуфинала и почти постоянното четвърто място, най-после да покорят върха. Балансът ни срещу Германия през 21-и век също е положителен – 8 победи от 15 мача.

Водени от опитните Тодор Алексиев и Николай Николов, подкрепяни от близнаците Георги и Валентин Братоеви, националите са само една последна решителна крачка от подвиг – да стана първият шампион на Европейски игри. В 11:00 часа цяла България ще застане пред телевизорите с една мисъл – за победа! Напред, „лъвове”, напред към титлата!

101.jpg

БъЛГаРИЯ
______.jpg ГЕРМАНИЯ
1.Георги БРАТОЕВ 1.Лукас КАМПА
2.Тодор АЛЕКСИЕВ 2.Йохен ШОПС
3.Светослав ГОЦЕВ 3.Маркус БьОМЕ
4.Жани ЖЕЛЯЗКОВ 4.Кристиан ФРОМ
5.Валентин БРАТОЕВ 5.Денис КАЛИБЕРДА
6.Николай НИКОЛОВ 6.Михаел АНДРЕЙ
Либеро:  Мартин БОЖИЛОВ
Либеро: Фердинанд ТИЛЕ
Резерви: Борислав Апостолов, Велизар Чернокожев, Добромир Димитров, Бранимир Грозданов, Петър Каракашев, Венцислав Рагин

Резерви:Брошог, Хьоне, Кюхнер, Стайнке, Щрохбах, Помпе, Цимерман
Селекционер: Николай ЖЕЛЯЗКОВ
Селекционер: Витал ХАЙНЕН