Сайтът на ЦЕВ публикува материал за младата надежда на Марица (Пловдив) Ива Дудова. 

Ива e в първия отбор на Марица от миналия сезон, с който спечели златен дубъл. Тя беше и най-младата волейболистка в Марица в Шампионска лига през миналия сезон. 

15-годишната Дудова стана и най-добър диагонал на Европейското първенство до 16 години, в който България стигна до бронзовите медали. 

Ето и част от материала:

Натрупването на опит по време на Шампионската лига – най-престижния европейски клубен турнир на едва 15-годишна възраст, със сигурност е важна стъпка, която българката срещу Ива Дудова, играч на ВК Марица (Пловдив), направи тази година. Ива, която ще навърши 16 години на 11 февруари, има шанса да се срещне със световни грандове като турският Фенербахче Опет (Истанбул) (където играе младата надежда на волейбола Арина Федоровцева) и руския гранд на Динамо-Ак Барс (Казан), учейки се от някои от най-добрите волейболистки в Европа.

Преди да изпита тези вълнуващи емоции, Ива поведе българския отбор до 16 години на Евроволей 2021 U16, където младите Лъвици грабнаха бронзовите медали. Ива беше определена за най-добър диагонал, като завърши с общо 256 точки (тя прави цели 41 точки само в мача за бронза срещу Турция).

По-добре се запознайте с Ива сега – тъй като тя може да бъде следващото голямо нещо във волейбола.

Началото

Ива прекара „волейболното” си детство във Волейболната школа на Марица – и до днес това е единственият клуб, в който тя тренира и практикува този спорт. В началото обаче Дудова вървеше бавно, стъпка по стъпка и с течение на времето започна да ѝ харесва.

"Първият ми треньор – Цеца Тенева, ме заведе за първи път в тренировъчната зала. И това място в крайна сметка стана моят втори дом.”
Не само в началото, но и в наши дни Ива разчита на огромната подкрепа и на семейството си. „Те винаги са били до мен. Те ме подкрепят и насърчават да правя това, което искам”, споделя Ива.

Как стана професионалист

Висока 195 см, лидер на девойките на Марица, Дудова подписа първия си професионален договор с клуба миналата година. 2021 беше успешна за нея с отбора до 17 години, като спечели титлата на България до 17 години и грабна наградата за MVP.
"Волейбол съм тренирала само в Марица в Пловдив. Гордея се, че съм част от този клуб и имам възможността да се развивам в най-добрата волейболна школа в България.”

Шампионска лига

Ива е щастлива, че играе в Шампионска лига, наслаждавайки се максимално на изживяването си в турнира през този сезон.

"Наистина съм благодарна за възможността да играя в Шампионската лига. Опитвам се да се уча от най-добрите и да се подобрявам".

Националният отбор

Ива и нейните съотборници от националния отбор до 16 години показаха добро представяне на Европейското до 16 години, като завършиха на трето място. Ива Дудова попадна в идеалния отбор на шампионата и е доволна от постижението на младите Лъвици.

"Доволна съм от постигнатото с националния отбор. Всички заедно спечелихме бронзовите медали, както и наградата, която получих – всичко това беше екипна работа. Това е победа както за треньорския щаб, така и за всички състезатели. В бъдеще ще се борим заедно за по-голям успех".

Мечтите

Ива се цели високо.

"Искам да продължа да се развивам и да достигна нивото на най-успешните играчи във волейбола. Мечтая да играя на Олимпиадата с българския национален отбор".