Волейболните ни националки стартират днес в европейската квалификация в Група "Е", която се провежда в България. Първият мач на тима в столичната зала "Христо Ботев" е срещу Швейцария от 18:00 часа. Двубоят ще се предава пряко по БНТ HD.

Националките ни се надяват да имат мощна подкрепа от трибуните в залата в Студентски град.

Освен България и Швейцария, в групата са още Черна гора и Румъния, с които нашите играят съответно в събота и неделя.

След това от 22 до 24 септември турнирът се мести на румънска земя - в Пятра Нямц.

Само победителят в групата след двата турнира се класира директно за Европейското първенство през 2017 година, което ще се проведе в Грузия и Азербайджан, а вторият ще играе бараж срещу втория от предварителна Група "С", в която са Финландия, Полша, Унгария и Естония. Баражите са насрочени за началото на октомври.

Класиране за големия форум е основната цел пред националния ни отбор, воден от селекционера Иван Сеферинов.

Подготовката на България за европейската квалификация започна още в началото на август, като Сеферинов и асистентите му Антонина Зетова и Николай Иванов събраха 16 състезателки на 20-дневен лагер в Благоевград. В края на месеца и началото на септември отборът имаше и шест контроли - три срещу Белгия и три срещу Испания в зала "Христо Ботев". Нашите спечелиха пет от тях и допуснаха загуба само в последната си проверка срещу Испания. От показаното в тези мачове селекционерът Иван Сеферинов по всичко изглежда е изяснил титулярния си състав: Лора Китипова (разпределител) - Емилия Николова (диагонал), Цветелина Заркова (център) - Нася Димитрова (център), Елица Василева (капитан, посрещач) - Гергана Димитрова (капитан), Кристин Колчагова (либеро).

Очевидно националният ни отбор е в добра форма, която се очакваме да затвърди още тази вечер срещу Швейцария. Напред, Лъвици!

Програмата за всички мачове от квалификацията в зала „Христо Ботев“:

16.09.2016 г. – петък
15:30 ч. Черна гора – Румъния
18:00 ч. България – Швейцария

17.09.2016 г. – събота
15:30 ч. Румъния – Швейцария
18:00 ч. Черна гора – България

18.09.2016 г. – неделя
15:30 ч. Швейцария – Черна гора
18:00 ч. Румъния - България