Мъжкият национален отбор на България научи съперниците си за Европейското първенство, на което е домакин съвместно с Италия. Това стана след церемония в Народния театър "Иван Вазов", а жребият отреди да сме в група Германия, Чехия и победителя от двубоя между Испания и Холандия. Ето какво каза президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров за BGvolleyball.com.

- Г-н Лазаров, как ви се струва жребия?
- Като цяло групата е добра, но има и по-лесни. Всичко обаче ще зависи и от моментното състояние на отборите. Точно преди Европейското първенство завършва Световната купа, като там ще играят три европейски отбора: Италия, Полша и Русия. В какво състояние ще бъдат тогава не знам, но се надявам всички участници да вложат максимални сили и най-вече нашият отбор да се представи добре.

- Има ли шанс да видим отново Матей Казийски в националния отбор?
- Не ме занимавайте с този въпрос. Селекцията от състезатели е работа на треньора. Не мога да отговоря на този въпрос.

- Каква е целта пред България на Европейското първенство?

- Целта е отборът да остане през цялото време в София и да играе на полуфинал. Място в четворката.

- Селекционерът Пламен Константинов спомена за вариант първият отбор да играе на Европейските игри в Баку, а вторият - в груповата фаза на Световната лига. Добър вариант ли е това?
- Най-вероятно така ще бъде. На тези първи европейски игри България трябва да се представи достойно и да излезнем с най-доброто, с което разполагаме. Така, че това, което Пламен е казал, сме го обсъждали няколко пъти с него. Все пак близо месец в Световната лига ще има пътувания (Канада, Куба и Аржентина) и по-скоро момчетата от разширения състав ще играят в тези мачове, а някои от тях след това ще попаднат в основната група за финалите.

- Колко важен турнир са Европейските игри? Отбор като Германия например се отказа от участие в Световната лига заради този турнир ..
- Всеки си прави сметката във връзка с предстоящите олимпийски игри. Европейските игри дават доста добри точки за ранглистата и по тази причина доста европейски страни ще хвърлят повече усилия в този турнир. Това ще се окаже твърде важно след това за европейската олимпийска квалификация.

- При неуспех на Европейските игри, ще остане ли Пламен Константинов начело на отбора?
- Нямаме причини да бъдем недоволни от Пламен. Изключителен професионалист е и си върши съвестно работата. Ползва се с необходимия авторитет и аз лично съм респектиран от неговите качества и възможности. Не виждам причина за каквито и да било рокади. Още повече, че той е амбициран да си свърши работата както трябва. Ще трябва да му помагаме и да го подкрепяме всички. Никак не е лесно, отборът не се намира в най-добрите си години, както беше по времето на Мартин Стоев. Стремим се към едно достойно представяне на нашия отбор и приканвам всички приятели на волейбола в Арена Армеец,

- Притесняват ли ви ремонтните дейности на залата във Варна?
- Не, не ме притесняват. Това, което ние направихме е, че осигурихме европейско първенство във Варна. Така че сега топката е в техни ръце. Да се стягат и да си оправят залата. Ние повече не можем да направим.

- Ще бъде ли готова и за финалите на Световната лига?
- Няма начин да не бъде готова. Може би ще им трябва още допълнително финансиране, но това си е тяхна работа.

- Има ли някаква конкретна причина Полша да бъде водач на групата във Варна?
- Туристически намерения не сме имали, но Полша е по-добре, отколкото Русия.

- Ще има ли награден фонд за победителя от Европейското?
- За това не сме мислили въобще, но добре ме подсетихте и ще обмислим възможността.

- Оптимист ли сте за нов спонсор на федерацията?
- Винаги сме били, но ако има нещо официално, веднага ще го обявим.