Националният отбор по волейбол на България за девойки старша възраст си осигури място сред полуфиналистите на Световното първенство, което се провежда в Мексико, след като разгроми Холандия с 3:0 (25:14, 25:20, 25:20).

В първия гейм българките бяха далеч по-постоянни от съперничките си на посрещане и защита, което позволяваше на разпределителката Цветелина Николова да организира ефикасни атаки с четворките Добриана Рабаджиева и Елица Василева. Така се стигна до разгромното 25:14 в края на частта.

В началото на втория гейм Василева продължи да тормози холандките с прецизните си атаки и до първото техническо прекъсване момичетата на Стоян Гунчев вече водеха с 8:2. По-нататък в частта западноевропейският тим успя да пооправи играта си на блокада, което обаче му бе достатъчно само за да намали разликата до 5 точки в края.

И в третия гейм надмощието на южноевропейките беше пълно, като този път и атаките през центъра на Виктория Григорова се включиха в попиляването на холандките.

Най-резултатна в мача стана Елица Василева със 17 точки, а Добриана Рабаджиева добави 13. С впечатляващите 7 точки от блокада за три гейма се отличи и Христина Русева.

След като и Бразилия взе победи в нашата четвъртфинална група срещу Холандия и Тайван, двата отбора си осигуриха място на полуфиналите преди последните си срещи от групата. Сблъсъкът България - Бразилия тази вечер от 24,00 часа българско време ще определи единствено кой от двата отбора ще завърши като първи в групата, за да срещне втория от Група F на полуфиналите.

Германия изглежда като единия почти сигурен полуфиналист, а за другото място шансове имат и Доминиканската република, и Турция, и домакините от Мексико./БЛИЦ