Ева Янева е най-силната родна волейболистка в последните години. Лятото обаче бе много тежко за националката, която бе освободена от “А” тима и по-късно изхвърлена за 2 години. С идването на новия селекционер обаче 26-годишната посрещачка бе върната в отбора. С нея България спечели предолимпийския квалификационен турнир в Баку (Азербайджан) след успех с 3:2 над домакина във финала вчера.

Янева, която в момента носи екипа на Динамо (Москва) даде интервю след мача.

-Ева, България на два пъти победи Азербайджан. Явно успехът ви във финала не е случаен?
-Победата от груповата фаза ни даде по-голяма увереност в силите ни. Знаехме, че финалът е нещо съвсем различно и бяхме готови за него с пълна концентрация. Излязохме на игрището с много спортна агресия и въпреки леките отпускания извоювахме победата.

-Смятате ли, че победата на България на финал срещу Азербайджан в Баку е сензационна?
-Всичко е закономерно. Съперникът е силен, но две наши победи над Азербайджан в този турнир доказват, че сме играли по-добре и справедливо сме победили. Не винаги домакинството помага.

-На какво се дължи отличната ви блокада?
-Истина е, че на финала нашият блок заработи добре. Страшимира Филипова атакуваше отлично и спираше прекрасно атаките на съперничките ни.

-Как новият треньор Марчело Абонданца ви вдъхна живот?
-Той е специалист от много висока класа. Имайте предвид, че той пое отбора съвсем наскоро и нашата игра вече е на много по-високо ниво. Мисля, че с Абонданца можем да направим сензация догодина на олимпийския квалификационен турнир в Истанбул. Пред нас сега е важно да направим добра подготовка за тази важна надпревара.