ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Женският национален отбор по волейбол на България се класира за 1/4-финалите на Евроволей 2023 след феноменален обрат над Словакия с 3:2 (16:25, 17:25, 25:19, 25:20, 15:9) във Флоренция. Така тимът на Лоренцо Мичели е сред най-добрите осем на Стария континент и ще срещне Нидерлания в спор за място на полуфиналите. Срещата е във вторник, 29 август от 19:00 часа.

Двубоят бе белязан от две различни части. Първи два слаби гейма и коренна промяна и възход за тима ни. Тимът ни намери верния ритъм в третата част и показа друго лице. Волейболистките ни се отърсиха от напрежението, заиграха на обороти и сломиха съпротивата на съперника. В тайбрека успешното представяне продължи, като България повали съперника и отбеляза поредния голям успех на Евроволей. В герой на мача се превърна Радостина Маринова, която направи страхотен мач и бе с основен принос за победата

Националките отбелязаха лошо начало. Тимът ни тръгна неуверено и под напрежение. Имаше слабости в посрещане и трудности при преодоляване на словашкия висок. От другата страна на мрежата Словакия стартира освободено и взе инициативата . Словакия поведе ударно с 4:0, увеличи на 12:5, а в средата на гейма разликата от седем точки се запази (16:9). Да края на гейма националките ни не успяха да затруднят опонента и Словакия спечели първия гейм с разлика.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Втората част повтори началото на първия гейм, а Словакия поведе с 3:0 и 6:2. Мичели прибягна до смени, като на полето се появи Вангелия Рачковска в посрещане. Това се оказа положително и нашите се съвзеха. Посрещането бе стабилизирано и българския тим се доближи до точка 10:11. Високата блокада на Словакия обаче продължи да бъде стена за атаката ни и Словакия отново се откъсна с 15:11. Мичели продължи да търси оптималния състав, който да окаже съпротива, като прибягна до нови рокади с три състезателки едновременно. В игра се появиха разпределителката Мирела Шахпазова, диагоналът Мерелин Николова и Елена Бечева в посрещане. Словакия обаче продължи да натиска и не показа колебания нито за момент, като запази разликата и спечели втория гейм за 2:0.

В третата част Мичели върна титулярния състав, а нашите най-сетне показаха добро начало и поведоха с 3:1, а след това увеличиха на 9:5. Увереността започна да се връща, играта потръгна и тимът ни увеличи разликата на седем точки 17:10. Тимът на Словакия загуби своя ритъм и започна все по често да греши и заигра ролята на догонващ. До края ситуацията се запази и България наложи волята си след блокада на Бечева за 1:2.

Успехът даде криле и нашите взеха инициативата още от самото начало в четвъртата част. Усмивките се завърнаха на лицата, увереността също. България поведе с 11:7 и 15:10. Словачките  опитаха отново да атакуват и намалиха до точка 18:19. Нашите обаче запазиха концентрация и не допуснаха обрат. Откъснаха се с 23:20 и спечелиха гейма за равенството 2:2.

В тайбрека възхода продължи и нашите отбелязаха страхотно начало 4-0. Те продължиха да мачкат съперника, като не му дадоха никакви шансове за изява. Поведоха с 13:6 поставиха Словакия на колене и записаха страхотна победа с 15:9, което доведе до участие на 1/4-финал.

Топреализатор за победата на България стана Радостина Маринова с 21 точки ( 1 ас, 2 блока). Мира Тодорова добави 11 точки ( 4 блока). Елена Бечева добави 8 точки ( 1 блок).

БЪЛГАРИЯ - СЛОВАКИЯ 3:2 (16:25, 17:25, 25:19, 25:20, 15:9)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!