Бившият волейболен национал Пламен Константинов отправи сериозни нападки към вицепрезидента на родната федерация Иван Тодоров по време на интервю в предаването “Специално” на телевизия “Ring.bg”. Гибона обвини Тодоров, че е сред основните виновници за допинг скандала по време на олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

“С президента на федерацията Данчо Лазаров имаме разминавания и не съм харесван от управниците в последните 5-6 години. Аз съм като трън в техните очи, тъй като не обичам да мълча, когато се прескачат някои граници. Българите имат слаба памет и за това ще им припомня, че никога не казах, че аз ще вадя някакви факти и ще има новини около скандала в Пекин. Това го казаха хората от федерацията, които се скриха. При пристигането от Олимпиадата президента Данчо Лазаров и вицепрезидента Иван Тодоров обявиха, че ще има грандиозни разкрития по случая на управителния съвет. Бях извикан на Управителния съвет, но тези, които трябваше да направят разкритияте не казаха нищо. Защо хората очакват от мен да правя такива разкрития, след като не съм казал такова нещо. Това бяха пуснати думи и явно хората забравиха кой ще прави някакви разкрития. В крайна сметка се оказа, че този управител съвет няма такива грандиозни разкрития и конспирации.

"Това не е заговор. Това е едно стечение на обстоятелствата. Ако имахме една лаборатория с най-новата техника за пет минути щеше да се знае дали тестостеронът на един състезател е естествен или външен и въпросът щеше да е приключен на петата минута. След като нямаме това оборудване нормалната стара процедура за тестостерона беше състезателят минава под наблюдение за три месеца и се наблюдава как реагира организма му и какви нива на хормони поддържа. След като нямаш тези три месеца на Олимпиадата и след като от ръководството трябва да се проверя аз отидох да дам доброволна проба. Информирахме всички отговорни фактори и те съдействаха до такава степен, че пет минути преди да дам проба в лабораторията в Пекин забраниха. Забрани шефът на медицинската комисия на МОК Патрик Шамаш, като каза, че това е прецедент. Не може да даде разрешение, защото нямали съмнения в мен, за да ме проверяват. Ако са имали са щели да ме проверят, но след като са нямали никой не може да използва лабораторията, за да се оневинява и ми отказаха. При това положение се принудих да се върна в България и да дам нова проба."

"След като докторът е сигурен, че не са давани никакви забранени медикаменти и след като казах пред ръководството, че съм просто сигурен и нищо не съм взел, трябваше да се остави отборът да играе в такъв състав в какъвто е, защото всеки носи индивидуална отговорност. Това, с което ме подведоха от федерацията е, че по новите правила с всеки един заловен състезател гори отбора, а това не беше вярно. Те ме подведоха и при това положение ме принудиха да се връщам в Европа. Истината е, че правилникът казва двама състезатели или повече заловени. След като ме подведоха по този начин те решиха да си "измият ръцете" докрай с мене и по мое мнение не искаха по никакъв повод и начин да се върна в Пекин, защото ако се върна щеше да означава, че тяхното решение е било грешно. След като е взето това решение има друга умисъл. Представи си "ако направим нещо без тоя" - идеално, а "ако не направим скандалът ще се отрази много лошо на отбора" и "при всякакъв резултат ние сме с чисти ръце". За мен беше изненада, че вицепрезидентът на федерацията, след като се върнах в олимпийското селце беше събрал журналистите и им обясняваше как съм ходил да се чистя в България, бил съм допингиран и т.н. Това е човек, който не се е събличал в час по физическо. Не мога да си обясня защо. После е подхвърлил на допинг комисаря на FIVB, който след мача с Венецуела го е попитал "Вие взехте ли документ от вашата лаборатория за изследванията?" и той му казал: "Не. Ако искате го проверете". Той твърди, че го е казал с лека ирония, с шеговит тон и да покажем колко сме силни, което за мен е малко съмнително." "Няма предварителен заговор. Това е на база информацията, която идва от нашата лаборатория, че имам гранични стойности. Първо не виня никой в нашата лаборатория, защото хората работят с оборудване от преди 20 години. За мен това е проблем на държавата и управляващите спорта, които не дадоха средства след толкова години и толкова допинг скандали в различни спортове за една допинг лаборатория, която да е оборудвана на супер ниво и да се знае категорично дали се говори за допинг или не. Не да имаш съмнения и да търсиш откъде и от какво може да бъде. Следствието от това е такива неразбории. Подходът беше грешен, а плюс това след като е факт никой от федерацията не застана зад свой състезател и зад мен. Решиха да си "измият ръцете" и продължаваха да тръбят тази тяхна версия и разпространяват. Дори я чувах след като играех в Гърция и как постоянно я набиват в главите на хората. Това съсипа най-вече мечтите на много хора, които очакваха много. Очакванията бяха огромни."

"Оказвам се такова страшилище за федерацията, защото имам мнение. Според мен те се страхуват най-вече от неконтролируемите, тези които не могат да ги купят и да им затворят устите. Никога открито не съм заявявал намерения и амбиции за президентския пост във федерацията. Питали са сме в интервюта дали някога в бъдеще дали бих се занимавал с управление на спорта или в ръководството на федерацията и аз съм казвал: "Да, в бъдеще това е възможно.", но никога не съм декларирал или обявявал до този момент някакви амбиции да сменям някой на пост. Ще ви кажа една истина. Господин Лазаров много често е подвеждан от "мухите" около себе си. Във федерацията са доста - такива дребни души около него. И той много често е подвеждан и много често му спускат лъжливи информации и слухове, но лошото е, че той им вярва. С конкретни примери не искам да задълбочават, но го казвам като оздравителен съвет. Вицепрезидентът Иван Тодоров е сред най-близките хора на Лазаров, а той след Олимпиадата заяви, че е омерзен, но не разбрах от какво е омерзен. Аз бях омерзен от това, което той правеше зад мен. От този плазмодий, който един ден ще те целува в устата, а на другия ще се обърне и ще ти забие нож в гърба ти. Той бил омерзен, но не разбрах от какво е омерзен, но със сигурност аз бях много по-омерзен от него", заяви Пламен Константинов./БЛИЦ