Националният отбор на България по волейбол за мъже загуби от Естония с 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) в приятелска среща като домакин в зала „Христо Ботев“ в София при неофициалния дебют на новия селекционер Джанлоренцо Бленджини.

Двубоят бе част от подготовката на тима за началото на турнира Лига на нациите през следващата седмица в Анталия, Турция.

Сериозен зрителски интерес беляза първия мач, воден от италианския специалист Бленджини. Той заложи на стартов състав: разпределител Симеон Николов, посрещачи Георги Татаров и Денис Карягин, централни блокировачи Илия Петков и Алекс Грозданов, диагонал Димитър Димитров и либеро Мартин Божилов. Селекционерът не направи много експерименти в хода на мача, като в отделни моменти пусна в игра Аспарух Аспарухов, Владимир Гърков и Дамян Колев.

Двубоят предложи равностойни първи минути, а Естония поведе с 15:12. Старши треньорът на България побърза да даде насоки на избраниците си и обратът дойде за 20:18. Българите пропуснаха два геймбола, естонците сбъркаха на сервис и частта приключи при 25:22.

Тимът на Естония взе предимство с началото на втория гейм и съумя да го задържи, а на моменти разликата нарасна на 6 точки. Джанлоренцо Бленджини потърси варианти с пускане в игра на Аспарухов и Гърков в игра, но пасивът се запази, а съперникът изравни резултата в геймовете след 19:25.

Аспарух Аспарухов остана на терена с началото на третата част, а Колев отново замени за кратко Божилов на позицията либеро. Ас на Димитров и точка на Аспарухов изведоха България напред със 7:2, а това накара естонците да вземат прекъсване. Кратката пауза и наставленията на треньорския щаб на гостите даде резултат и те стопиха пасива. Бленджини поиска повече концентрация от българските национали в защита. Те поддържаха аванс от 2-3 точки, а с мощна игра на сервис играта видимо се подобри и България дръпна с 5 точки - 21:16. Ас на Аспарухов доведе до геймбол, който бе реализиран още в следващата атака.

Оспорвана битка с игра точка за точка предложи началото на четвъртия гейм. До средата на частта равенството се запази, но след това Естония поведе с 19:16. Силни изяви на Димитър Димитров дадоха импулс на българския отбор и се стигна до равенство - 24:24. Играта вървеше точка за точка, като и двата тима сбъркаха на сервис. България поведе след блок на Симеон Николов за 27:26, а срещата можеше да приключи, но естонската блокада спря мощен удар на Димитров. Отново той бе безгрешен в следващото разиграване и донесе нова преднина. Аспарухов сгреши при атака за домакините и Естония поведе с 28:27, а в следващата атака негов удар бе блокиран за 28:30.

Денис Карягин даде известно спокойствие в играта на България в тайбрека и националите успяха да стопят пасива си до 1 точка. На терена се появи Самуил Вълчинов, а последва и равенство 11:11. Българските волейболисти не успяха да оползотворят възможностите пред себе си, а Естония показа по-добра концентрация и затвори мача след 15:13.

Отборите на България и Естония ще изиграят още една контрола утре (15 май), но тя ще се проведе при закрити врата.

На 21 май националите ще започнат участието си в тазгодишния турнир Лига на нациите в Анталия, Турция. Първият им съперник ще бъде тимът на Франция, а мачът е от 17:00 часа. На 24 май от 14:00 часа България излиза срещу Канада, на 25 май от 20:00 часа срещу САЩ, а на 26 май от 20:00 часа ще играе срещу отбора на Нидерландия.