От лагера на Холандия също са бесни на германците за потъпкания феърплей снощи в "Арена Армеец". Както е известно, "лалетата" победиха Бундестима с 3:2 гейма и се класираха за следващата фаза. Треньорът на България Пламен Константинов беше афектиран от този резултат, отсичайки: "Театрална игра!".

Наставникът на Холандия Гидо Вермюлен също остана недоволен от факта, че немците са правили тънки сметки и колегата му Витал Хайнен нарочно е пуснал резервния си състав и е решил да даде почивка на почти всичките си звезди.

"Не е това начинът, по който могат да бъдат зарадвани хората в Холандия. Меко казано, ние никак не сме доволни от поведението на противника в този мач. Ако обичаш волейбола, не правиш такива неща", изригна наставникът на Холандия пред германски журналисти.
 
"Това не е спортсменско! Не е почтено и такова нещо холандци никога няма да си позволят, защото ние винаги искаме да се борим на терена", добави Вермюлен.

Витал Хайнен пък потърси оправданието пред медиите в родината си. Той рискува на практика класирането на Германия напред в турнира, за да си избере по-добър поток и да има открит път към медалите. Наставникът на немците предпочете загубата от Холандия, за да атакува третото място в крайното класиране на нашата група, което би избегнало евентуална среща с Полша на 1/4-финалите.

"Исках да съхраня силите на играчите, защото надеждата ми е да продължим много напред. Това е голям риск, наясно съм. Но след като целите ни са високи, трябва да сме готови и да рискуваме. Тимът знае, че аз понякога правя неща, които не са обикновени", обясни Хайнен.

Припомняме, че за 1/4-финалната фаза се класират първите отбори от всяка група, а вторите и третите излизат в плейофни сблъсъци за следващата фаза. Ако българските национали победят Холандия днес - продължаваме директно, ако загубим - играем с третия в Група "С" - Белгия или Словения. Мачът на нашите с "лалетата" е от 20:45 часа, а от 17:45 часа е спорът между Германия и Чехия.

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015