Селекционерът на българския национален отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели приема победата с 3:1 гейма над Полша не само като най-важната за оцеляването на тима в Лигата на нациите и за 2023 година, но и като етап от изграждането на отбора в цялост.

"Не започнахме добре, през първата част не успяхме да се възползваме от възможностите за атаки през центъра. Но трябваше да изчистим грешките и да включим повече риск. Ако не играеш на предела на възможностите си, няма как да успееш. Трябва да балансираш във всеки един момент, да гониш всяка топка. Но нямахме избор. Знаехме, че трябва да спечелим на всяка цена. Показахме нашата нагласа, нашият манталитет", коментира Мичели.

"Изпитвам удовлетворение. Резултатът е много хубав за момичетата и всичко, което направихме заедно през последния месец. Живяхме с емоциите през този период. Да видя как момичетата постигат резултата, за който живеехме и тренирахме, е истинско удоволствие. Щастлив съм от тяхното себераздаване. Много съм щастлив, че успях да помогна на Българската федерация по волейбол и на момичетата да постигнем целта. Това е първият път, в който успяваме да запазим своето място във волейболната Лига на нациите и съм страшно доволен да видя емоциите на всички. За мен резултатът е напълно логичен, но аз не обичам да бъда човекът, който обира позитивите. Момичетата са актрисите, които заслужиха аплодисментите. А аз съм много щастлив за цялата група - за нашия отбор, за нашия щаб, за федерацията. Те го заслужиха", коментира Лоренцо Мичели.

"Феновете бяха страхотни. Още преди първия ни мач в София казах, че бих желал да видя същата подкрепа, каквато видях за мъжкия национален отбор. И емоциите, които изживяхме заедно бяха незабравими. Да видя всички тези български знамена по трибуните, да усещам как феновете бяха част от отбора - беше прекрасно. Чувствах се един от вас в тези моменти. Искам да благодаря на всички тези хора, те ни помогнаха много, те са част от нашия успех, подкрепиха ни много в тежките ни моменти. А по начина, по който започна мачът с Полша, щеше да е много трудно без фантастичните фенове", добави италианският селекционер на България.

"Ясно е, че напрежението се усеща във всеки момент. Но ние продължаваме да работим по изграждането на идентичност на този отбор. Мога само да поздравя волейболистките и да им кажа едно голямо "Браво", защото подариха тези емоции. Важно е, че оставаме в Лигата на нациите, защото това ни дава шанс да премерим сили с най-добрите отбори, най-добрите състезателки", каза още Мичели.

"Сега ни предстои подготовка за световното първенство. Преди това ще има малко почивка. Ще имаме турнири в Италия и Полша и се готвим за Световното", завърши селекционерът на България.

 


*Снимка: LAP.BG