България закъсня с идеята да натурализира звездата на Тренто Османи Хуанторена. Федерацията обсъждаше вариант да предложи паспорт на кубинеца и така да реши проблема с посрещачите в националния тим.

Преди 3 седмици обаче Хуанторена е получил италиански паспорт и най-вероятно ще бъде поканен в тима на Италия.

"Много хора ме питаха каква е възможността Хуанторена да играе за България. Аз не знаех, че има такава идея. С мен никой не е говорил. За съжаление Османи взе италиански паспорт и от три седмици официално е гражданин на Италия", заяви пред "7 дни спорт" треньорът на Тренто Радостин Стойчев.

Хуанторена играе на Апенините от 2 г. Той избяга от Куба през 2006-а, а състезателните му права бяха спрени до 2008-а. След това Хуанторена заигра за Тренто и се превърна в една от звездите на тима. Ако бъде извикан в тима на Италия, той ще стане поредният чужденец с екипа на Скуадра адзура. На последното световно първенство за тима на Андреа Анастази играха четирима натурализирани волейболисти - Лашко, Травица, Зайцев и Чернич.

Стойчев обясни, че по принцип привличането на чуждестранен състезател, в който и да е национален тим е трудна работа и става с изричната санкция на ФИВБ: "По правилника на международната федерация играчът трябва да има паспорт на съответната държава и да получи одобрение от Административния борд към FIVB. След това трябва да минат 2 г. и чак тогава той може да играе за националния отбор." /БЛИЦ