Дни преди първото събиране на новия Управителен съвет на Българска федерация по волейбол, който е насрочен за 31 март, родните клубове дадоха предложенията си за край на първенствата при мъжете и жените, както и за бъдещето на шампионатите след пандемията от коронавирус.  Появиха се и варианти за увеличение на Суперлигата при мъжете на 14 отбора от новия сезон, като няма изпадащи. На сбирката на УС ще бъдат решавани и въпроси, свързани с провеждането на първенствата при подрастващите.  

Мнението си по тези въпроси даде президентът на участника във Висшата лига Сливнишки герой (Сливница) - Мартин Стоев. Тези дни известният треньор, който е селекционер на националния тим по волейбол на България за юноши под 18 години, трябваше да е стартирал подготовка с младите състезатели за европейската квалификация в София през април, но след като Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) стопира всичко, засега няма яснота кога отново ще може да се играе.

Бившият селекционер на мъжкия ни национален отбор даде интервю за BGvolleyball: 

- Здравей, как си и къде се намираш в извънредното положение?
- В София - вкъщи съм с цялото семейство, както всички останали. Търпеливо чакам да премине това положение.
 
- Как го приемаш?
- Трудно. Пълна скука. Не съм свикнал да бездействам така. Но няма какво да се направи за съжаление.
 
- Тренираш ли в домашни условия?
- Аз да тренирам в къщи? Не! (смее се). Но синът ми Ерик тренира. Той трябва да поддържа форма и го прави.

- Да преминем към волейбола, беше сред предложените имена за новия Управителен съвет на БФВ. Съжаляваш ли, че не те избраха?
- Не, не съжалявам. Даже и не бях на Общото събрание. Така ще имам по-малко главоболия и отговорности (смее се).

- Твоето мнение за край на първенствата при мъжете и жените?
- Според мен настоящият сезон трябва да бъде завършен окончателно с класирането, както е до момента. Да бъде обявена крайна подредба на отборите, която да бъде използвана за точки от Министерството на спорта и за участие в европейските турнири. Но шампион на България не трябва да бъде излъчван. Шампионът се определя от плейофите в Суперлигата, а такива не са изиграни. Следователно трябва да има крайно класиране, но без обявяване на носител на титлата.

- Коментар за евентуално разширяване на Суперлигата за новия сезон?
- Не е добра идея. От началото на сезона е записано, че има един изпадащ, както и плейаутен мач. И сега изведнъж разширяване. Против съм, защото няма толкова отбори на високо ниво, няма състезатели. Ще стане истинска детска градина в Суперлигата! Също така не бива да се пренебрегва финансовата страна на въпроса. Самият тим на Арда (Кърджали), който е единадесети се задъхва, какво да кажем за последния Славия. А и отборите от Висшата лига, колко от тях имат финансов ресурс да участват в Суперлигата? Да играят толкова много мачове, да пътуват, да организират домакинства и всички разходи свързани с тях? Първенството ни е слабо, какво остава, ако бъде разширено.

- Какво мислиш за подрастващите, трябва ли да бъдат проведени техните първенства на по-късен етап?
- Много зависи колко дълго ще продължи това положение. Ако карантината трае още два месеца се изпуска всичко. Тогава смятам, че децата не трябва да играят. Да се играе през август или септември не е добре. Минава се  в следващия сезон. Насила хубост не става. Първо е здравето, после трябва да се мисли за волейбол. Ако 2-3 месеца подрастващите си седят в къщи, после трябва минимум един месец да се подготвят за да влязат в някаква форма. Става застъпване със следващия сезон и става безсмислено. Затова смятам, че ако има време може да се играе, но ако карантината продължи, по-добре е да не се играе изобщо. Дали някой ще стане шампион на прекадети или кадети не е толкова важно, отколкото здравето на младите състезатели. Не искам да звуча песимистично, но според мен няма да се играе и при децата. За един месец няма да напредне никой състезател от изиграните мачове. Най-важното е всички да бъдат съхранени и да бъде постигната основната цел – от тези деца да излязат бъдещи национални състезатели.