Франция идва в София, за да вземе квота. Това обяви капитанът на националния отбор по волейбол Гийом Самика пред “7 дни спорт”. "Петлите" са основният конкурент на България в световната олимпийска квалификация от 8 до 10 юни, на която София отново ще е домакин. Това стана ясно, след като Италия удари с 3:2 Германия в "Арена Армеец" и взе квота за олимпиадата в Лондон.

Италианците се отказаха от квалификацията във Верона и тя бе преместена в София. Освен Франция и България за квотата ще се борят Египет и Пакистан. Най-ентусиазиран да срещне България се оказа капитанът на френският тим Гийом Самика. 30-годишният волейболист е убеден, че неговият тим не е за подценяване и може да озори българите.

“В един мач абсолютно всичко е възможно, съвсем пресен пример за това беше 1/2-финалът в София между Германия и България. Естествено, че имаме шансове, както всички останали отбори в тази квалификация, и ще опитаме да се възползваме максимално от тях. Можем да победим България и ще се опитаме да го направим. Не трябва да подценяваме никого, в един мач наистина всичко се случва”, коментира Самика.

Вчера той бе в болница, за да мине преглед заради контузия в пръста. Самика пресрещнал лошо топка на тренировка, но в крайна сметка се размина със сериозна травма. Французите загубиха последния си мач срещу България преди близо година в зала "Арена Армеец" в приятелски турнир.

През този сезон двама от основните играчи на френският тим - Самика и диагоналът Антонин Розие, играха за полския ЗАКСА. В друг полски тим - Фарт, компания си правеха разпределителят Пиер Пужол и посрещачът Хавиер Капфер. Ексцентричният младок Ервин Нгапе натрупа опит в италианският Бре Банка Ланути Кунео. Франция удари с 3:1 (-23, 23, 15, 22) Южна Корея в контрола в Кале (Фр). Късно снощи "петлите" играха втори приятелски мач с азиатците.