Волейболният шампион на България Нефтохимик 2010 (Бургас) стартира кошмарно участието си във втория по сила европейски клубен турнир за Купата на CEV. Волейболистите Николай Желязков загубиха категорично в Бургас от руския гранд Зенит (Санкт Петербург) с 0:3 (22:25, 20:25, 22:25) в първи мач от 1/16-финалите на турнира.

Жани Желязков беше най-резултатен за Нефтохимик с 14 точки. Денис Карягин, Георги Петров и Николай Николов пък се отчетоха с по 7 точки. За Зенит германският диагонал и звезда на отбора Георг Гроцер заби 15 точки, а капитанът Лукаш Дивиш добави още 10 точки за успеха.

Реваншът между двата тима е следващата сряда (18 декември) от 18,30 часа българско време в Санкт Петербург и шампионите ще трябва да се надяват на истинско чудо, за да победят с 3:0 или 3:1, което ще доведе нещата до т.нар. "златен" гейм. Зенит се нуждае само от два спечелени гейма, за да се класира за 1/8-финалите в надпреварата, където ще го очаква победителят от двойката между босненския Какан и черногорския Будва.