Националният отбор на България за девойки до 20 години запази шансове да се класира за полуфиналите на Европейското първенство за тази възраст, на което страната ни е съдомакин заедно с Република Ирландия. Момичетата на Борислав Крачанов надиграха връстничките си от Хърватия с 3:1 (25:16, 25:17, 15:25, 25:17) в предпоследния си мач от Група I на турнира в столичната зала „Христо Ботев“.

Президентът на БФВолейбол Любо Ганев дойде буквално от самолета в залата и това се оказа огромен стимул за момичетата. Ганев беше олимпийско аташе на делегацията ни на Игрите в Париж 2024. Освен него в залата дойде и националният селекционер на женския национален тим Лоренцо Мичели със семейството си. Присъства и Антонина Зетова, треньорът на европейските шампионки до 18 години.

За първи път турнира дойдоха да гледат и треньорите на Левски и ЦСКА – Радослав Арсов и Юлия Иванова. Звездното присъствие допълваха отговорникът за националните отбори Николай Иванов и легендата Димо Тонев. Пристигна и най-добрият ни съдия Ивайло Иванов, който свири девет мача на Олимпиадата.

След края на мача Ганев слезе при момичетата и заедно с Мичели и Николай Иванов говори пред тях. Президентът ги надъха за последния ден и ги поздрави за победата.

Българските девойки са 3-и във временното класиране в групата с 12 точки след 4 победи и 2 загуби, с колкото е Хърватия на 4-о място с 11 точки. Така България има реална възможност да завърши на едно от първите две места и да се класира за финалната четворка, но това минава през две задължителни условия.

Първо Хърватия да спечели срещу Белгия в последната си среща утре с 3:0 или 3:1, а след това българките да се наложат срещу непобедената до момента Турция също с 3:0 или 3:1 гейма. По този начин България ще завърши на заветното второ място с 15 точки след 5 победи и 2 загуби, с колкото ще бъдат и Хърватия, и Белгия, но съответно с 14 и 13 точки в актива си. Решаващите двубои Хърватия - Белгия и България - Турция са ва 14 август, съответно от 12,30 и 20,00 часа.

Над всички за България отново бе Ива Дудова със страхотните 27 точки (6 аса! и 47% ефективност в атака - +21) за победата. Виктория Коева (2 аса, 32% ефективност в атака и 17% перфектно посрещане - +2) и Мария Златанова (3 аса, 40% ефективност в атака и 15% перфектно посрещане - +7) добавиха още 14 и 13 точки. За Хърватия Ана Бурилович реализира 16 точки (3 аса, 28% ефективност в атака и 32% позитивно посрещане - +11), а Аурора Папач приключи с 11 точки.