Новият селекционер на националния отбор по волейбол за жени Владимир Кузюткин беше официално представен пред медиите. На пресконференцията руснакът разкри имената на своите помощници и програмата за подготовка на тима за състезанията през тази година.
 
Волейболните национални ще се съберат на лагер на 21 април в Тетевен, а окончателното окомплектоване на тима ще бъде на 12 май. След това женският представителен тим ще бъде на лагер в София. Подготовката на тима ще бъде на два етапа – до участието в приятелския турнир „Купа Елцин“ и след това.
 
До края на тази седмица ще бъде определена и групата от волейболистки, които ще трябва да се явят на лагера в Тетевен. Кузюткин ще има трима български помощници - Петър Шопов, Пламен Христов и Владимир Орлов.
 
„Дойдох на добра воля. Чест е да бъда треньор на българския национален отбор, който има голям потенциал. Моето споразумение с Федерацията е до световното първенство и евентуално след него, тъй като договори за една или няколко години не гарантират нищо. Приех поста, защото виждам, че могат да бъдат постигнати резултати“, коментира 67-годишният руснак.
 
„Първата ми задача е да пробудя момичетата и те да си повярват, да работят като отбор и да горят на игрището за България. Те трябва да излязат от ролята на статисти и да бъдат водещ тим в световния волейбол. България е на една крачка от световния елит. Работил съм с много български волейболистки. Не искам чужденци в екипа си. Българските треньори са квалифицирани, а дори и статистиците искам да бъдат бивши волейболисти. Тайната, как се работи с жени, не искам да я разкривам. Загубите учат, а победите не“, обяви Кузюткин.
 
„Турнирът Гран При според няма голям принос за нашата работа този сезон, затова искам да участваме на турнира „Купа Елцин“, защото това ще бъде единственото ни сериозно състезание преди основната ни цел – световното първенство. Във всеки един мач и турнир вие виждате резултата, а аз тънкостите и нюансите в играта,“ призна новият селекционер на националния отбор.
 
„Има две момичета, които да играят на поста либеро в националния отбор. Основният избор ще бъде Десислава Николова, която играе в турския Халкбанк. Доколкото знам Мария Филипова е планирала сватба през лятото. На поста разпределител ще бъдат Кетипова, Ненова и Баракова, защото те отговарят на изискванията. Не съм гледал как се е водила тренировъчната дейност при Марчело Абонданца, но съм изгледал доста видео материали и съм си направил своя план,“ анализира руснакът.