Българският национален отбор по волейбол записа трета победа на олимпийската квалификация в Сиан (Китай), след като се наложи над Мексико с 3:0 (25:23, 25:19, 25:22). Както е известно, след вчерашната загуба от Канада „лъвовете“ загубиха шансове за класиране на олимпийските игри в Париж през 2024 г. и днешният успех беше за трупане на самочувствие сред младите играчи, които получиха доверие за повече изява от селекционера Пламен Константинов.

Първият гейм вървеше много равностойно до самия край, когато три поредни точки на нашите волейболисти им позволи да вземат частта. Вторият сет беше решен още в неговото начало, когато играчите на Пламен Константинов спечелиха четири последователни точки, а след това успяха малко да увеличат аванса си. В средата на третия гейм взехме преднина от пет точки, която не допуснахме да бъде стопена напълно и така беше постигната чиста победа над Мексико.

Аспарух Аспарухов се отличи с 21 точки за успеха. Александър Николов добави 16. Илия Петков записа седем точки в актива си, а Николай Пенчев и Симеон Николов направиха по пет. Мауро Фуентес беше най-резултатен за Мексико – девет точки. Диего Гонсалес завърши с осем.

С тази победа България събра актив от девет точки и излезе на четвърто място в група „С“ на олимпийската квалификация в Китай. Утре сутринта от 5:00 часа българско време излизаме срещу Белгия в последния си мач в Сиан. За белгийците това е много важен двубой, тъй като водят битка за едно от първите две места в класирането, даващи право на участие на Олимпиадата, и по-рано днес победиха основния си конкурент Канада с 3:1. Разликата между Белгия и „кленовите листа“ в класирането е две точки.