Световната лига през 2013 бе тест с повишена трудност за българския национален отбор заради регламента, който постанови да бъде в група с най-силните отбори на планетата. Волейболистите обаче не само, че оставиха зад гърба си миналогодишните шампиони Полша, САЩ и Франция, а и завърши на четвърто място на финалите в Мар дел Плата. Заслуга за това без съмнение има селекционерът Камило Плачи, който бе един от малкото, които още в началото на подготовката вярваше в силите на играчите си. Специалистът даде интервю за bgvolleyball.com малко преди да замине на заслужена почивка.

- След изиграването на Световната лига, какво трябва да подобрява отборът на България?
- Със сигурност трябва да подобрим сервиса ни, начина на атака и подаването на топката към нападателите в някои моменти от мачовете. Най-важното обаче ще бъде момчетата да получат необходимия опит, с който да могат да изиграват двубои на високо ниво. А това се постига само и единствено, играейки важни мачове. Не може да се научи от книгите или по време на тренировка, когато се пробват удари и сервиси. Трябва да се забива добре, когато топката е решаваща в мач на директна елиминация. Който е играл повече такива срещи в силни клубни шампионати без значение дали плейофи за титлата, двубои за суперкупа или европейски битки, е свикнал с този опит.

- Имате предвид ситуации, както срещу Италия, когато България водеше с пет точки, но не успя да затвори гейма?
- Да, но това се случва и на другите отбори, не само на нас. За да имаме пет точки преднина, означава, че съперникът е сбъркал някъде. Така че грешките ги допускат всички. Философията на силния и решаващ удар при 24:23 е в опита и психиката, които се придобиват само играейки важни мачове.

- Хареса ли ви този вариант на провеждане на Световната лига?

- На мен не, защото е убийствено като пътувания и най-вече, защото схемата не е справедлива за всички участници. Календарът с мачовете бе изготвен от международната федерация ФИВБ, като бе следвана логиката на ранглистата, като това според мен не е правилно. Така, който се намира по-назад в класирането, е ощетен, защото има само две домакинства. Най-големият недостатък бе, че някои отбори играха мачове от груповата фаза уикенда непосредствено преди финалите в Мар дел Плата. Или трябваше всички тимове да бъдат ангажирани с двубои през тези дни или никой да не играе. Така например Италия пристигна доста по-рано в Аржентина и имаше една седмица повече за почивка. Това, разбира се, не означава, че италианците ни победиха по тази причина. Мисля си само, че щеше да бъде по-справедливо състезанието да приключи по едно и също време за всички участници. И след това отборите да получат поне 2-3 дни за отдих. Вместо това ние пристигнахме в Аржентина и само ден по-късно играхме мач.

- Ако Бразилия и Русия за момента са недостижими, Италия преодолим съперник ли е за България?
- Италия със сигурност е добър отбор, като тимът е доста подмладен. Интересно ще бъде да видим как ще се представят на следващото първенство.

- Изпитвате ли някаква емоция, когато се изправяте срещу Италия като треньор на България?

- Да, разбира се, подобни чувства има винаги. Познавам всички от състава и щаба на Италия и с повечето от тях съм работил в различните клубни отбори. Вече доста пъти ми се случи да срещам Италия като съперник, така че свикнах.

- Има ли полза от технологията във волейбола? По време на финалите в Мар дел Плата се използваше системата Видео Чалъндж.

- Според мен е от голяма полза, но трябва да се усъвършенства и при докосванията в блокадата. Тази технология е гаранция за спазването на правилата. Ако продължат да я разработват, ще бъде голямо преимущество, защото грешките ще намалеят.

- В Аржентина съдиите бяха доста строги и често раздаваха и картони. Споделяте ли тази прецизност от тяхна страна?
- Да, но това зависи от самите съдии. Някои от тях идват от шампионати, където се играе на не чак толкова високо ниво и може би не са добре подготвени за мачове на най-високо ниво.

- Изненада ли ви нещо от последното издание на Световната лига?
- Все още не съм имал времето да направя по-подробен анализ на представянето на всички отбори в Лигата. Може да се каже, че съм изненадан, че по време на всички мачове от турнира не намерихме отличния сервис, който да ни помага по време на
решителните битки. На блокада и в защита се представихме на високо ниво, като това е показател, че волейболът се променя. Преди се отдаваше голямо значение на определен компонент от играта и ако това не вървеше, бе невъзможно да се печели. Вече не е така, защото виждаме, че може да се побеждава дори да нямаш добър сервис.

- Волейболът се променя и благодарение на статистиките, които дават все по-прецизна информация. Колко важни са тези данни във вашата работа?

- Самата статистика не е толкова важна, ако не знаеш как да я използваш. От значение е прилагането й. Да анализират данните го могат всички, да се използват по правилния начин е важно. Статистиката, разбира се, позволява по-добра работа и дава възможност за по-обширен поглед на нещата. Статистическите данни показват в какво сме по-добри. Както има показатели, които измерват кой по-добре приготвя ястия и кой се справя по-добре с печенето на пица, така е и във волейбола.

- Контролите по време на подготовката за Европейското първенство срещу Франция и Сърбия, както и турнира в Словения са потвърдени. Остават мачовете срещу Иран, всичко ок ли е?
- Срещу Иран все още не са потвърдени мачовете, все още се водят преговори.

- Това ли са необходимите съперници за България преди Европейското?

- Това са съперниците, които бяха на разположение. Не знам дали са правилните, но нямахме голям избор, защото голяма част от контролите са вече решени. Не можехме да избираме ние колата, с която да пътуваме и трябваше да се нагодим.

- Предвиждате ли някаква целенасочена подготовка?
- Малките неща трябва да се подобряват винаги. Сервис, разпределяне на топката, атака. Революционни промени няма, всичко опира до изчистване на детайлите. Именно това помага да се разрешават клювите ситуации в големите мачове.

- Някой нов играч може ли да попадне по време на следващия лагер?
- Тепърва ще преценя на спокойствие с какво разполагаме. Съставът ще бъде от около 15-16 играчи и впоследствие ще решим кой да продължи и кой не.

- Как ви се струва физическото състояние на играчите, които се възстановяват от травми като Теодор Тодоров, Николай Николов, Георги Манчев и Александър Симеонов?
- Виждам, че възстановяването им става бавно. Работят най-вече върху възвръщането на мускулната маса и имат леки тренировки с топка за техниката. Предпочетох те да започнат занимания две седмици преди да се съберем на лагер, защото те са доста изостанали. Надявам се, че тези две седмици ще им помогнат малко да се приближат до формата на останалите момчета.

- Тоест смятате, че след две седмици ще може да разчитате и на тях?
- Две седмици е минимума, за да могат да се присъединят по-плавно към работата на другите. Трябва да видим как ще реагират на следващите натоварвания и да си направим съответните изводи.