ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Националният отбор на България за младежи до 22 години няма да участва на Европейското първенство през 2024. Шампионатът, който е планиран за 9-14 юли, ще се проведе в Нидерландия, съобщава Българската федерация по волейбол.

БФВ чака повече от три месеца решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), която трябваше да преизчисли класирането от европейската квалификация в Марсиковетере (Италия), проведена през юли тази година. В нея България игра в Група „А“ заедно с Черна гора, Люксембург и домакина и фаворит Италия. По регламент класиране добиваха първите отбори от петте квалификационни групи, както и двата най-добри втори.

"Трикольорите", водени от Андреа Буратини, завършиха на второ място след две победи и едно поражение, както и актив от 6 точки. Единствената ни загуба дойде срещу основния ни съперник през последните години в тази възраст – Италия (0:3). "Скуадрата" зае първото място в потока.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

Все пак България можеше да си осигури билет за Европейското първенство през 2024 за младежи до 22 години като втория най-добър тим. Заради неучастието на Израел в Група „D“ от CEV се забавиха с повече от три месеца изчисляването на крайното класирането и тълкуването на регламента на шампионата.

За съжаление в крайна сметка то е в ущърб на българския тим. Системата за подреждане дава предимство на Унгария, поради по-добър точков коефициент, на база на служебна победа срещу отбора на Израел (неявил се на квалификацията).

БФВ отчита това развитие като крайно неблагоприятно, предвид утвърдената вече традиция, този състав да се връща с медал от големи международни форуми. В същото време обаче, вниманието и очакванията се насочват към представителния тим и очакванията за включване на все повече състезатели от този състав в състезанията му през следващите години.