Президентът Румен Радев връчи почетен плакет на българските национали, които спечелиха бронзови медали на световното първенство под 21 години в Бахрейн. Водени от италианския треньор Андреа Буратини, състезателите ни гостуваха при държавния глава. Призът се дава за изключителни заслуги към българския спорт.

"За мен е чест и огромно удоволствие да посрещна толкова високи състезатели в президентската институция", започна словото си президентът Радев.

"Преди две години, във време на жестока пандемия, вие по безапелационен начин върнахте България на световната волейболна карта. И не само - всички заговориха за огромния ви потенциал, за интелекта и разбирането на играта, който всички притежавате. Очакванията към вас са огромни и вие доказахте по безспорен начин, че българският дух и воля за победа могат да постигнат големи резултати. Днес мога да заявя, че не само връщате българския волейбол там, където му е мястото.

Волейболът не е само титли и медали. Не е само изграждане на физически качества. Волейболът възпитава колектива, уважение и към съотборници, и към опоненти. Днес имаме нужда от това сред младите хора. Затова искам да се обърна с думи на признателност към треньорите и ръководителите за безрезервната подкрепал които показаха към тези млади хора и отприщването на техния потенциал, който разнася славата на родината ни. Това е лъч надежда за целия български спорт. Благодаря ви най-сърдечно за постигнатите победи, за достойното представяне. Вашата мисия освен спортисти е много по-голяма. Вие сте идоли и модел за подражание на младите хора.

 С примера, който давате, ще откъсвате все повече младите хора от въздействието на социалните мрежи, обездвижването, алкохола и наркотиците. Ще им покажете, че има друг начин за развитието на младите", добави Румен Радев.

Александър Николов, капитан на националния отбор, дари президента с топка с автографите на целия отбор.

"Искам да благодаря на г-н президента Радев за уважението, всички много се радваме", рече звездата ни.

"Благодаря на президента Радев, това е висока оценка за представянето на нашия спорт", каза Петър Кънев, вицепрезидент на федерацията.

"В последните 30 години след промените волейболът се доказа като единственият национален колективен спорт с успехи на всички позиции. Тази година сме много доволни от представянето на младежките формации. България връща позициите си и на балканските, и на европейските, и на световните първенства. Успехът на момчетата е изключителен. Той се дължи и на Мартин Стоев, и на Андреа Буратини, който продължи работата му. Ръководството на федерацията отделя необходимото внимание най-вече на подрастващите. Програмата минимум в Лигата на нациите за мъже и жени беше изпълнена. Очакваме повече от европейските първенства", добави Петър Кънев.