Днес от 16:00 часа мъжкият волейболен национален отбор на България ще опита да направи първата си крачка към Олимпийските игри в Рио де Жанейро. „Трикольорите” се изправят срещу Финландия в двубой от група „В” от турнира в Берлин, а срещата ще бъде излъчвана с картина в БЛИЦ. Другите ни съперници в групата са Русия и Франция. Финландия вече изигра първата си среща от турнира и отстъпи с 0:3 пред "сборная".

Селекционерът Пламен Константинов има проблеми за решаване, след като Тодор Алексиев и Цветан Соколов отпаднаха от тима и въобще не заминаха за Берлин, а Николай Пенчев е с пневмония и със сигурност ще пропусне минимум два мача.

"Другите момчета са добре, няма никой със здравословни проблеми. Общо взето, всички останали са на 100%. С това, с което разполагаме, ще се опитаме да се преборим. Това ни променя цялата игрова схема, защото Пенчев е ключов състезател. Трябва да мислим в движение други варианти”, сподели Константинов.

Треньорът на националния отбор няма да предприема рискове и ще заложи на най-доброто, с което разполага. Като титуляр на диагонала ще стартира Владо Николов, разпределител ще бъде Георги Братоев, а блокировачи – Николай Николов и Теодор Тодоров. Посрещачи ще бъдат Мирослав Градинаров и Тодор Скримов.

Финландия ни донесе неприятности в последната среща между двата тима през 2014 година. Тогава в двубой от втората фаза на световното първенство България отстъпи с 0:3.

В другата група на турнира в Берлин са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия.

Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Само победителят от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Заелите 2-о и 3-о място отбори се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май. До този момент четири тима вече си осигуриха участие на Игрите в Рио де Жанейро. Това са домакинът Бразилия, САЩ, Италия и Аржентина.

БЪЛГАРИЯ - ФИНЛАНДИЯ
16:00 часа, БНТ
Берлин, зала "Макс Шмелинг Хале"

Вероятни състави:
България: Георги Братоев, Теодор Тодоров, Мирослав Градинаров, Тодор Скримов, Николай Николов, Владимир Николов, Теди Салпаров - либеро (Владислав Иванов, Мартин Божилов, Любомир Агонцев, Методи Ананиев, Виктор Йосифов, Николай Учиков)
Финландия: Ееми Тервапроти, Саули Синконен, Анти Силтела, Миклас Сепанен, Константин Шумов, Оли-Пека Оянсиву, Лаури Керминен - либеро (Виле Янтура, Ееро Куоки, Елвис Крастинс, Томи Сирила, Анти Ропонен, Жука Лехтонен)