Волейболният национален отбор на Русия може да бъде изхвърлен от участие на Олимпийските игри в Рио това лято, заради положителната допинг проба на Александър Маркин. Играчът на "Сборная" даде положителна проба за наличие в кръвта си на препарата “Мелдониум” по време на финала на европейската олимпийска квалификация в Берлин срещу Франция, спечелен с 3:1.

Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви, че ще се произнесе на 19 април, а волейболистът може да получи наказание до 4 години. Според член 11 на федерацията обаче, руснаците може да бъдат изхвърлени от Олимпиадата, а мястото им ще бъде заето от загубилите финала французи.

Въпросната точка в правилника заявява категорично, че Русия може да бъде дисквалифицирана от вече завършилия турнир или да се наложат други дисциплинарни мерки, включително анулиране на мачове, отнемане на медали и предметни награди в допълнение към последиците на отделния състезател(ите), нарушили антидопинговите правила.

За сега е известно само, че решението на ще бъде обявено на 19 април, когато ще бъде разгледан случая “Маркин”. Възможните санкции за самият волейболист е наказание до 4 години според правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Но какви ще са последствията за националния отбор на Русия или за руската федерация? Член 11 от правилата на FIVB (Последици за отбора) казва, че "Сборная" може да бъде дисквалифицирана. Това би означава, че "петлите", които загубиха от Русия финала на европейската квалификация, ще отидат на Рио 2016.

Що се отнася до руската федерация, то FIVB може да спре някои от финансовите средства, да забрани на всичките й длъжностни лица да участват в каквито и да е било дейности на международната централа за срок до две години или да наложи глоба в размер до 200 хиляди швейцарски франка.