Единственото дерби между ЦСКА и Левски в колективните спортове отново напомни за приятната и гореща атмосфера на тези сблъсъци. "Червените" спечелиха волейболната среща с 3:1 гейма в зала "Васил Симов". Проблем с феновете на ЦСКА обаче се превърна в коментирана тема. Според предписания на полицията в залата не е трябвало да има привърженици, но Сашо Попов реши и отвори вратите за феновете.

-Господин Попов, откъде дойде проблемът с феновете на ЦСКА по време на дербито с Левски в неделя?
-И ние нямаме отговор за това нещо. Не смятам, че е логично точно преди единственото останало дерби в българския спорт между Левски и ЦСКА, точно в навечерието му, някой да търси изпълнение на буквата на закона. Знаете, че този мач вече не съществува във футбола и баскетбола, остана само във волейбола. Поне според мен компетентните органи са затова нещата да се случват, а не да не се случват. Имахме предписание от последните години, че залата не отговаря на някои изисквания. Ние задавем въпроса как така е отговаряла 40 години и как точно преди мача с Левски не отговаря.

-Заговори се, че има донос срещу ЦСКА, за да не може да разчита на феновете си.
-Не разсъждавам по този начин. Имаше конструктивен проблем в залата, която ползва Левски и може би заради това, че са търсили там проблеми, някой се е сетил да търси проблеми и в нашата зала. Не казвам, че е донос, но е недопустимо буквата на закона да се гледа с лупа точно преди мача с Левски. Ако има някакви проблеми, бихме могли да разсъждаваме и да търсим решения преди мча с Миньор или с Арда (Кърджали). Но преди мач с Левски за мен е провокация. Не казвам, че това идва от колегите от Левски, но е провокация. Смятам, че спортът е за публиката. Ние от години имаме подкрепа на нашите най-верни фенове, така че сме длъжни рефренът "Винаги верни" да е двуяк. Между нас и тях и между тях и нас.

-Възможно ли е сигналът да е подаден от Левски. Все пак знаем, че имат солидни позиции в ръководството на федерацията?
-Не смятам, че е точно от ръководствто на Левски, но е факт, че полицията искаше да не допуска феновете в нашата зала. Там, където се е играло 40 години волейбол. Няма никаква разлика между мача преди два дни и този вчера с Левски. Нито е повредена нито трубина, нито врата. Ако трябва да се гледа буквата на закона, не трябва да има спортно събитие в България освен в "Арена Армеец" и новите зали. Какво да говорим за залите в провинцията, в Кърджали, Разлог и където и да е?! Точно когато се случва преди мач между Левски и ЦСКА, на който е ясно, че нашата публика ще е налице, за мен е  провокация. Отвсякъде.

-Има вариант ЦСКА да бъде наказан с 8 хиляди лева, тъй като не е спазил предписанието да няма фенове в залата. Ще реагирате ли?
-Ще обжалваме и ще си търсим правата. Всяка глоба за нас е близо до фаталното, така че... В никакъв случай няма да е приятно. Да разсеем още в началото информациите, че ЦСКА не се съобрзавяа с правилата. Доказахме, че се съобразяваме с най-важните правила. Да припомня, че сме единственият клуб, който без да фалира и да търси по друг начин, си изплати задълженията, което ни коства няколко години усилия. Затова, ако бъдем обвинени просто ще си търсим правата, както на нашия клуб, така и на нашите верни фенове.

-След мача каза, че ако ви бъде наложена въпросната глоба, ЦСКА може да не се явява за гостуванията в провинцията?
-Ако има продължим да имаме проблеми и напрежението ескалира, ще пишем писмо до министъра, както и до председателя на федерацията с желание за ясен отговор - ако за нашата зала се гледа законът под лупа, какво ще е положението с всяка една малка зала в България. Не може за едни законът да е в пълна степен, а за други - не. Ако бъдем ударени по този начин, ще искаме преразглеждане на залите за всички спортове. Съобразяваме се с действителността. Бедна ни е държавата, не може всеки клуб да си построи зала. Правим всичко възможно тези съоръжения да функционират. На ръба на фалита сме почти всички клубове във всички видове спорт. И когато тези предписания се гледат по този начин и особено преди най-важния мач за много хора, не е честно.

-Не може да отречете обаче, че имаше и проблеми от страна на феновете на ЦСКА. Хвърляха монети...
-Аз от 20 години съм треньор на ЦСКА, играл съм в България в абсолютно всички зали и когато публиката е препълнила дадено съоръжение, което е в интерес на спорта, неминуемо има и подобни леки провокации. Съжалявам за хвърлените предмети, които обаче смятам, че не предопределиха резултата на мача. След началото нашите фенове успяха да влязат в залата въпреки че капацитетът вече беше запълнен. И от там имаме няколко забележки.

-Извън този проблем усетихте ли духа на дербито ЦСКА - Левски?
-Атмосферата, напрежението, интригата беше като за финал за първенство. Това е уникален мач, който трябва да бъде запзаен. Това е мач, с който живеят хиляди фенове и на двата отбора.

-ЦСКА победи, а Левски направи сериозна селекция в последните няколко месеца.
-За пореден път се доказва, че в дербита каквото е единственото Левски - ЦСКА, важното е не толкова селекцията, а моментното състояние на духа. Явно вчера моите момчета искаха повече да победят.

-Какви са целите на ЦСКА в съвсем кратки срокове. Мислите ли за плейофите?
-Рано е. За разлика от други ние имаме стратегия и съм я казвал преди години. За нас е предизвикателство да се явим на всеки един отделен мач. Ние изпитваме трудности и не е тайна. Ако успяваме, първо да се явим и второ - младите ни да играят, това е най-голямата награда за нас. Дългосрочни цели като плейофи и т.н. за мен са нереални. Аз съм се съсредоточил в следващия мач и момчетата също.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ