Министърът на финансите Симеон Дянков ще прати финансовия инспекторат в Българската федерация по волейбол. Това заяви самият той в интервю за вестник “Стандарт”. Финансист №1 на България добави, че не може приходите от олимпийската квалификация да се 400 000 лева, а държавата да не е получила нито лев.

Публикуваме всички въпроси, в които министър Дянков говори за спорт:

- Спортът е другата сфера, която постоянно иска пари. Давате ли им?
-В спорта има една тенденция, т. нар. тема за домакинствата. Тя излиза като доста положителна обществена тема, но всъщност е как може да се изтръскат повече пари от държавата, които да влязат при нас и след това никой не ги вижда. Вече сме вкарали искане до министерството на спорта в следващия бюджет да имаме един анекс, който да казва кои федерации за какви домакинства ще получат пари. Ще ги опишем и никой друг по време на годината няма да получава допълнително пари. Сега за домакинства има определени 5 млн. лв. В началото на годината обаче никой не знае какви ще са домакинствата. И по-оправните федерации казват: "Ние ще направим шест европейски първенства, но затова ни трябват 8 млн. лв." И който надделее в спортното министерство - печели домакинства. От тях обаче нищо не влиза в държавния бюджет. Приходите си остават във федерациите, но хазната плаща изцяло тези домакинства. Тук излиза темата в кои спортове искаме да сме сили. За тази година искаме да сме в олимпийските. Като погледнеш предишни години назад, кой спорт е получавал най-много пари в държавата, излиза, че това е мотокросът и супермотото. Това не е олимпийски спорт. Не можеш да кажеш, че много деца се обучават в него и следователно е хубав за здравето на държавата. И всяка година е така. Така, вместо бюджетът да е 5 млн. лв., какъвто е бил през годините, той става 20-25 млн. лв. Така ще направя, че вече министерството на спорта да не може да получава молби.

- На коя федерация последно дадохте?
- На волейбола дадохме 710 хил. лв. за предстоящата квалификация за олимпиадата. Направи ми впечатление, че предишната беше с 8 отбора и струваше 500 хил. лв., а тази е с четири отбора. Това е било така, защото е втора и ни се дава извънредно, за да се представи българският отбор добре. Това го приемам, макар че ми е извънреден разход. Колко обаче държавата е получила от предишната квалификация? Нула лева. А приходите са 400 хил. лв. Къде са отишли тези пари? Зала "Арена Армеец" е получила около 40 хил. лв., а другите са останали във федерацията. Въпросът е интересен и ще пратя финансовия инспекторат, за да видим тези приходи във федерацията по волейбол за какво отиват. Защото те определено не отиват за Олимпиадата, хотели, подготовка, които вече са платени. Така федерация по федерация в спорта тепърва трябва доста да се изчисти.

- Т.е. очакваме и реформа в спорта?
- Започваме бюджетната реформа от домакинствата, защото там е най-неясно, а парите са сравнително големи.