Селекционерът на България Радостин Стойчев заяви след загубата с 1:3 гейма от Русия на 1/4-финалите на Евроволей 2011, че никога не би казал на играчите си да загубят, както го направиха поляците, за да се разминат със "Сборная".

"След първия гейм не ни оставиха много възможности, така че заслужено Русия победи", каза Радо Стойчев след двубоя със "Сборная", в който спечелихме първата част, но загубихме следващите три.

"Успяхме да сервираме добре, но Русия с 33 високи топки има 73% успеваемост в атака. Това е един процент, който аз лично виждам за първи път, за който и да било отбор в света. От друга страна имаха и 42 контраатаки, които отиграха с 52%. Не намерихме никакъв начин да противодействаме на блок и на защита на тези високи топки", добави пред "Гонг" националният ни селекционер.

"Феновете ни бяха страхотни, защото са пропътували толкова километри, за да ни подкрепят. Съжаляваме, че не успяхме да ги зарадваме в днешния мач. Наистина бяха страхотни", похвали българската агитка в Карлови Вари Стойчев.

"Дали сме тръгнали за финал или за полуфинал, в един такъв турнир може да се случи всичко, без значение за това, че имахме големи амбиции. От федерацията не са ми поставяли цел за титла или финал. Аз не мога да искам от играчите ми да загубят мач. Това е против принципите ми за спорт. В нашия отбор тази дилема никога не е стояла. Не сме имали избор. Да загубиш нарочно е избор, както е избор да откраднеш, това не е избор. В спорта целта е една – победата. Не могат да се правят сметки, защото имаме морал. И за в бъдеще ще продължавам да правя така и да разсъждавам по същия начин, независимо какво ще ми коства това. Не мога да се прибера вкъщи и да кажа на 8-годишния ми син, че е трябвало да загубим", обясни Стойчев гнусните сметки и умишлените загуби, които правят в съвременния волейбол дори отбори като Бразилия и Полша, за да избягват срещи със силни съперници.

"Вторият съдия беше абсолютно неадекватен. В първия и четвъртия гейм даваше за тях точки, които бяха за нас. След края дойде главният съдия и ми се извини", каза още националният ни селекционер.