Едва ли има по-необичаен отбор от ЦСКА в тазгодишното издание на Шампионската лига по волейбол. Със средна възраст 27,3 години (31,5 на основния състав) "червените" са най-респектиращият тим в турнира. Другото, което прави впечатление, са двамата цветнокожи волейболисти, нещо не чак толкова характерно за спорт като волейбола. Освен цвят кубинецът Ясер Портуондо (27), привлечен от Рома (Ит) преди месец, и добре познатият кениец Филип Мейо (28) трябва да придадат и класа на отбора. Останалите в стартовата шесторка на треньора Александър Попов са Николай Василев (38 г.), Ивайло Стефанов (37), Евгени Иванов (36), Стоян Самунев (27) и либерото Теодор Салпаров (28).

В съвременният спорт възрастта е разтегливо понятие, така че на ЦСКА не трябва да се гледа с недоверие. Тази вечер в 21:30 часа "армейците" започват участието си в Лигата срещу германския Дженерали Хахинг (Унтерхахинг). Сблъсъкът ще бъде предаван директно по RING.BG. Другите два отбора в Група "А" са Кан и Зенит (Казан). Шампионът на Русия би снощи във Франция с 3:0 гейма.

"Червените" за трета поредна година получиха "уайлд карт", тъй като заради ниския клубен коефициент на България не могат да се класират директно.

Президентът на ЦСКА Георги Георгиев, който е с основна заслуга тимът да получава "уайлд карт", не иска отборът да участва на олимпийския принцип. Затова строителният предприемач отвърза кесията за нови играчи. Така в ЦСКА се озоваха кубинецът Портуондо и латвийският му колега Валтерс Рама. ЦСКА ще разчита много и на възстановилия се от операция в рамото 20-годишен център Теодор Тодоров, пише "7 дни спорт". В тима се завърна и бившият национал Евгени Иванов-Пушката. За Шампионската лига е картотекиран дори 40-годишният играещ помощник-треньор Даниел Пеев, който не се състезава в Суперлигата на България.

В Група "А" Зенит (Казан) е най-сериозният съперник на ЦСКА. Там са олимпийските шампиони със САЩ Лой Бол и Уилям Приди, както и руският национал Максим Михайлов. Домакинските си срещи "армейците" ще играят в зала "Арена Самоков". Следващата седмица срещу Кан трибуните ще останат празни заради наказание, наложено от европейската централа CEV за изцепките на феновете в мача с полския Ресовия през миналия сезон. Тогава, не без помощта на своята великолепна публика, ЦСКА излезе от групите. Сега целта е най-малко същата. /БЛИЦ