Бавно, но сигурно високите технологии застигнаха и волейбола на най-висoко ниво. Очаква се от новия сезон в Шампионската лига да има Чалъндж система. Тя ще се предизвиква при спорна топка на линията, докосване на мрежата или антената, както и престъпване на средната и настъпване на линията при начален удар. Вече са разработени два софтуера, но тепърва ще се решава кой от тях е най-надежден.

Също така в момента не е ясно при одобрението на един от тях колко ще струва това удоволствие на всеки клуб. Не е изключено системата да бъде предоставена безплатно на съответната федерация и тя да я дава на участника в най-комерсиалния турнир.

Всеки треньор ще разполага с две възможности на гейм при спорни ситуации. Както е и в тениса, те ще се запазят, ако треньорът е бил прав. В противен случай остава без тях до края на частта. Повторението ще се случва пред главния съдия, на чийто стол ще бъде инсталиран малък монитор.

"Все още не можем да кажем на 100% дали ще се използва. Искаме това да се случи, но първо ще трябва да го обсъдим на най-високо ниво", обясни накратко президентът на ЦЕВ Андре Майер.

Такава система вече се използва в италианското първенство.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ