Най-опитният волейболист в националния тим на България Владимир Николов призна, че отборът би бил далеч по-силен с Матей Казийски в редиците си, но той сам е решил да не играе за родината си.

„Матей Казийски не е тук, защото не иска да играе за България. Не искам да правя скандали, защото Матей беше мой приятел. Бяхме колеги и все още сме колеги заедно. С Матей Казийски щяхме да сме по-силни, но той не иска да играе за България”, сподели Владо Николов пред bTV.

„Минаха два дни от края на Европейското и мога да кажа, че не ни достигна много малко късмет. Това малко обаче е много. Разликата в спортно-техническите качества към момента е много голяма. Благодарение на публиката направихме тази разлика минимална, но тя съществува. Публиката ни накара да направим невероятни неща”, анализира капитанът случилото се на полуфинала на Европейското срещу французите.

„Щяхме да играем на финал, но това, че Франция спечели първенството е закономерно. Ако един спортист тръгне с мисъл за поражение, ще е трагично. Това обаче е реално съотношението на силите в момента. Обратът започна по-рано, когато Франция започна да посреща нашия флот сервис с двама играчи. С ефективна игра успяхме да изкараме от мача техния най-добър играч Ървин Нгапет. Те обаче стабилизираха посрещането и елиминираха нашето предимство. По време на мача се опитваме да не се поддаваме на емоциите, а за част от секундата да преценим кое е най-правилното решение. Емоциите в такива мачове пречат. Съжаление за пропуснатия шанс имаше във всички. Казахме си, че въпреки разочарованието утре имаме мач с Италия и трябва да съберем сили да го изиграем”, каза още Николов за мача с „петлите”.

„Така го почувствах след мача. В крайна сметка отговорност на най-опитния състезател е да реши тези моменти. Тези точни бяха най-важните, но за съжаление отидоха в полза на Франция”, коментира най-опитният ни волейболист думите си след края на мача, че заради него България загуби срещата.

„Реално доста време мина. През 1997 година бях повикан в отбора като т.нар. термин „водоноска”, а след това започнах да играя. Промених се и като човек, и като спортист. Помня всичко. С Пламен Константинов сме в много добри работни отношения. Като играчи не бяха толкова добри, защото всеки е смятал, че е прав в дадена ситуация. Сега той е треньорът и той решава”, каза Николов за кариерата си в националния тим и отношенията си с Пламен Константинов.

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015