Волейболните ни национали спечелиха и втората си квалификация в Израел по пътя към класирането на Евроволей 2021. Селекцията на Силвано Пранди се наложи с 3:0 гейма (27:25, 25:16, 25:22) срещу състава на домакините, след като вчера Цветан Соколов и компания се справиха с основния си съперник за първото място Австрия (3:1). Припомняме, че преди това австрийците надвиха израелците с 3:0 гейма.

След успеха тази вечер България е лидер в групата с 6 точки и е големият фаворит за класирането на Евроволей 2021. Австрия е втори с 3, а домакините от Израел са последни с 2 загуби и без точка. 

Утре (15 януари) е почивен ден за нашите, които в събота се изправят за втори път срещу Австрия. Както е известно, победителят в квалификацията в Израел ще се класира директно на европейското първенство.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Селекционерът Силвано Пранди направи една промяна спрямо първия двубой. В посрещане италианецът пусна младия Аспарух Аспарухов и заложи на следния стартов състав: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов, Николай Къртев, либеро Владислав Иванов.

Българите отбелязаха добър старт и поддържаха минимална преднина до средата на гейма. Домакините обаче стопиха пасива до точка и при 19:18 в наша полза Пранди направи рокада - на мястото на Цветан Соколов пусна Тодор Скримов. Тактическата смяна даде резултат, а националите ни дръпнаха с 23:21. Те обаче не успяха да затворят гейма. Домакините се добраха до равенството - 24:24. Все пак класата на България надделя. След отлична атака нашите взеха точка аванс, а влезлият за сервис Стефан Чавдаров свърши отлична работа и тимът ни взе гейма с 27:25.

Във втората част Пранди върна Цветан Соколов в игра, Тодор Скримов започна в посрещане, а Стефан Чавдаров остана в центъра. Геймът не започна по най-добрия начин - израелците поведоха с 6:2. Това обаче бе само временно. Националите ни се стабилизираха и на свой ред поведоха с 16:13. Разликата се увеличи, България доминираше и взе гейма с разлика.

След този развой концентрацията на "лъвовете" като че ли падна. Нашите загубиха ритъм и домакините се възползваха. В третия гейм Израел поведе с 12:7 и 15:10. Избраниците на Пранди обаче не се дадоха. Нашите демонстрираха класа и успяха да изравнят за 21:21. След това обратът в полза на България беше неизбежен. Опитът и класата си казаха думата и втората победа в евроквалификациите стана факт 25:22.

Най-резултатен беше Цветан Соколов с 15 точки (1 ас, 3 блокади). 14 точки реализира Мартин Атанасов (2 аса, 2 блокади). С 13 се отчете Тодор Скримов (3 аса, 2 блокади).