Волейболните ни национали разбиха Сърбия с 3:0 гейма (25:17, 25:20, 25:20) в последната си контрола на българска земя преди Европейското в Австрия и Чехия. Проверката се игра в зала "Конгресна" във Варна. "Плавите" бяха със звездния си състава, който ще бъде на Европейското следващия месец.

България и Сърбия се подготвят за участие на форума, който ще се проведе в Чехия и Австрия между 10 и 18 септември. Както е известно, двата тима играха контрола и при откриването на новата зала "Арена Армеец София". Тогава нашият тим спечели с 3:1, но съперникът беше без най-известните си състезатели.

В днешната контрола участие взе суперзвездата Иван Милкович. Олимпийският шампион от Сидни 2000, който е известен и като Иван Грозни, се завръща в състава на Сърбия за участие на Евроволей 2011.

3_20.jpg

Избраниците на селекционера Радостин Стойчев демонстрираха търпелива и до голяма степен изчистена от елементарни грешки игра в днешния си мач със Сърбия и вдигнаха на крака над 3000 зрители по трибуните на зала "Конгресна". Със силен и стабилен сервис се отличиха Андрей Жеков и Матей Казийски.

"Трикольорите" изиграха много силен първи гейм. Нашите стартираха пределно концентрирани и първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за момчетата на Радостин Стойчев. Последното действие преди паузата бе сервис-чекмедже на Андрей Жеков, неспасяем за гостите. Серията на разпределителя ни започна от 5:3 и продължи до 13:3. Преднината стана още по-катастрофална за "плавите" при 16:4. Възпитаниците на Игор Колакович върнаха няколко точки от изоставането си до края на частта, но за повече нямаха сили в този гейм.

Във втората част сърбите вече бяха вдигнали гарда и играта бе далеч по-равностойна. На първото техническо прекъсване "трикольорите" водеха с 8:6. Преднина от 2 точки, която избраниците на Радостин Стойчев поддържаха до 13:11. В тези разигравания гостите залагаха на атаки на Милош Никич през зона четири през блокадата на Андрей Жеков, а ас на центъра Марко Подрашчанин донесе равенството при 13:13. Последва игра точка за точка, като пайп на Матей Казийски прати двата тима във второто техническо прекъсване. На полето за българите се появи Цветан Соколов на мястото на Владимир Николов. Търпеливото и постоянно представяне на нашите даде резултат и първо Подрашчанин прати в аут атака през центъра за 17:19, а след това и влезлият на мястото на Иван Милкович - Саша Старович, не намери полето с атака от втора линия на празна мрежа за 18:21. В края на гейма пък две поредни точки записа Тодор Алексиев. Първо посрещачът нацели дупка в тройния блок на "плавите" с технично отиграване, а след това бе успешен и на блокада за 25:20.

8_1.JPG

Соколов остана на полето в третия гейм, а за Сърбия в игра се появи Никола Ковачевич на мястото на Боян Янич. Гостите започнаха добре частта и поведоха с 3:1. Те бяха напред в резултата до 5:4, когато на сервис застана Андрей Жеков, както и в първия гейм началният му удар наклони везните в наша полза и негов ас направи 6:5 за България. "Трикольорите" бяха с аванс от две точки при 12:10, но тогава две грешки на Казийски изравниха резултата. Посрещачът първо рискува и нападна силно спасена топка от съотборниците му, но тя се спря в мрежата, а след това опита да изрази недоволството си с мощна атака по острия диагонал, но нападението му излезе в аут. При равенство 12:12 Стойчев взе прекъсване. Мощен сервис на Цветан Соколов принуди посрещането на Сърбия да прати топката на филето, а там я посрещна Тодор Алексиев с резултатна контра. Последната точка в гейма дойде след атака на Матей Казийски - 25:20.

Утре избраниците на Радостин Стойчев ще проведат и тренировъчна игра със Сърбия, а след това пътуват за Франция за приятелски турнир преди сблъсъците от Евроволей 2011.

БЪЛГАРИЯ - СЪРБИЯ 3:0 (25:17, 25:20, 25:20)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков 4, Владимир Николов 12, Матей Казийски 12, Тодор Алексиев 9, Теодор Тодоров 3, Виктор Йосифов 4 - Владислав Иванов-либеро (Цветан Соколов 11, Валентин Братоев, Mартин Божилов)
Треньор: Радостин Стойчев

СЪРБИЯ:
Владо Петкович, Иван Милкович, Боян Янич, Никола Ковачевич, Драган Станкович, Марко Подрасчанин, Никола Расич-либеро (Саша Старович, Никола Ковачевич, Милош Терзич)
Треньор: Игор Колокович