Вече са ясни 11 от общо 16 участника в Световното Гран При през 2013 година. За първи път в 21-годишната история на престижната надпревара между тях е и женският ни волейболен национален отбор. "Лъвиците" на Марчело Абонданца си осигуриха участие с второто си място от Европейска лига 2012.

Първенецът Чехия и отборът на Полша, който има автоматично осигурена квота за Световно Гран При 2013, са другите европейски състави сред единадесетте. Още два ще бъдат определени в квалификационен турнир тази есен. Полуфиналистите от Панамериканските игри – САЩ, Пуерто Рико, Куба и Доминиканска република, са представителите на зона НОРСЕКА – Северна и Централна Америка. Южна Америка също вече е излъчила своите представители в Световно Гран При 2013. Това са Бразилия и Аржентина.

Автоматично осигурени квоти за участие имат и азиатските отбори Япония и Китай, като континенталната конфедерация ще излъчи още два от Азиатската купа през септември. Едно място има и за континента Африка, като неговата конфедерация също ще организира квалификационен турнир, за да определи своя представител.