Националният отбор по волейбол на България до 19 години загуби с 0-3 (20:25, 19:25, 19:25) от Полша в битка за титлата на Световното първенство в Техеран (Иран).

Двубоят започна добре за България и нашите на няколко пъти повеждаха с в резултата до 5:5, след което поляците поеха контрола и взеха аванс, който на моменти достигна четири точки. В крайна сметка съперникът спечели гейма с 25:20.

Вторият гейм започна с преднина за поляците, но след 5:5 нашите поведоха за кратко. След 7:7 Полша отново дръпна в резултата и поддържаше разлика от 3-4 точки, а на моменти авансът им стигаше до шест. Това позволи на поляците да вземат и втория гейм, този път с 25:19.

Третата част стартира с 3:0 за Полша, нашите върнаха една точка, но авансът на съперника продължи да се трупа и стигна стряскащото 7:1. Постепенно нашите започната да топят аванса им, но така и не успяха да до направят по-малко от две точки. Полша продължи да диктува събитията до края и затвори мача с 25:19.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Най-резултатни за нашите тази вечер бяха Александър Николов и Виктор Бодуров с по 4 точки, докато за Полша над всички беше Титус Новик с 6.

Припомняме, че българите победиха Русия с 3-2 на полуфиналите, а преди това детронираха Италия със същия резултат, докато поляците се справиха с домакина Иран с 3:1, а преди това победиха Германия с 3:0.
Преди точно 30 години България стана световен шампион за младежи в Египет, а в тима бе не друг, а настоящият треньор на настоящия ни отбор до 19 години Мартин Стоев, който тогава е капитан и е обявен за най-добър волейболист на турнира.

Това си остава единственият златен медал за родния волейбол при мъжете и най-голям успех след вторите места на Олимпиадата в Москва през 1980 година, Световното през 1970 в България, Европейското във Франция в през 1951 година и Европейските игри в Азербайджан през 2015.

Стартови състави на двата отбора:

БЪЛГАРИЯ: Стоил Палев, Георги Татаров, Владимир Гърков, Александър Николов, Виктор Бодуров, Лазар Бучков - Георги Митов (либеро)
Селекционер: Мартин Стоев  

ПОЛША: Матеуш Куфка, Якуб Майчерик, Пьотър Сливка, Камил Шимендера, Кайетан Кубицки, Титус Новик - Куба Хаврилук-либеро
Селекционер: Михаил Бакиевич