Легендарният капитан на националния волейболен тим на Бразилия Жилберто Фильо Годой – Жиба, се отказа от националния отбор. Той обяви решението си след финала на олимпийския турнир в Лондон, загубен драматично от Русия с 2:3.

Живата легенда на бразилския и световния волейбол обясни мотивите си за решението. "Много съм горд, че 20 години бях с този тим, с тези хора и с треньора Бернардо Резенде. Всички казват, че с Бразилия е свършено, след като пропуснахме да спечелим два големи финала в този олимпийски цикъл. Аз обаче не мога да кажа това, обяви 35-годишният ветеран. - Бяхме на път да спечелим всичко, но просто не успяхме. Ето защо напускам много тъжен, но и щастлив, че бях част от този голям отбор, отбор от истински мъже."

Жиба, който дебютира в националния отбор през 1992 г., има общо 4 участия на олимпийски игри - в Сидни '00 (6-о място), Атина '04 (златен медал), Пекин '08 (сребърен) и Лондон '12 (сребърен). Освен това е 3-кратен световен шампион (2002, 2006, 2010), 8 пъти е печелил Световната лига и два пъти Световната купа.