Тръпката на световното първенство е обзела Африка, но не и раздираната от война Сомалия. Ислямистките бунтовници в страната обявиха Мондиал 2010 за светотатство.
 
Свързваните с Ал Кайда групировки Ал Шабааб и Хизбул Ислам, които контролират голяма част от южната част на страната и части от столицата Могадишо, забраниха публичното и дори домашното гледане на турнира.
 
“Предупреждаваме младите сомалийци, за да не се осмеляват да гледат мачовето от световното първенство. Това е загуба на време и пари. Те няма какво да научат, гледайки луди мъже, които подскачат и тичат насам-натам”, заяви говорителят на Хизбул Ислам Мохамед Абди Арос.
 
Нарушителите ще бъдат наказани публично с 30 удара с тояга. Двама души вече починаха, а дузина бяха ранени при нападение на ислямистките групировки срещу тайно гледане на мача между Аржентина и Нигерия.
 
Според "AfricaNews" някои луди по футбола фенове в Сомалия рискуват живота си и се промъкват в контролираните от правителството територии, където ислямистките директиви не се спазват./БЛИЦ