Националният отбор на КНДР и селекционерът на тима Ким Йон Хун бяха порицани за трите си загуби на световното първенство в ЮАР.
 
Тимът и треньорът са били поканени на среща в Народния дворец на културата в Пхенян на 2 юли, обяви финансираното от САЩ радио “Radio Free Asia”.
 
Спортният министър Пак Мьон Чол е бил сред 400-те правителствени делегати, спортисти и други поканени на 6-часовата сесия при закрити врати.
 
В края на срещата всички членове на отбора са били принудени да порицаят своя треньор. На събитието не са присъствали родените в Япония футболисти Йон Тае Се и Ан Юн Хак.
 
Националният отбор на КНДР за втори път в историята си участва на световно първенство, като първият случай бе преди 44 години. В ЮАР севернокорейците отпаднаха след груповата фаза, записвайки поражения с 1:2 от Бразилия, 0:7 от Португалия и 0:3 от Кот д`Ивоар.
 
Репортажът на радиото се позовава на два неназовани източника от КНДР и на китайски бизнесмен наречен Йю, който е представен като познавач на ситуацията в Северна Корея.
 
Южнокорейската национална разузнавателна служба, шпионската агенция на страната, заяви, че не може да потвърди истинността на информацията.
 
Групите в Сеул, който наблюдават информационния поток от КНДР обявиха, че не могат да дадат положителен отговор за провеждането на въпросната среща, тъй като в нито една държавна медия от северната част на Корейския полуостров няма информация за подобно събитие./БЛИЦ